- ,,Deprimant este faptul că singurele monumente din județ ale poetului sunt: un bust din parcul Mihai Eminescu din Săcele și bustul dezvelit fără prea mult fast în 2021 în curtea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi din Braşov”, a declarat Borta Raluca, deputat neafiliat de Brașov;
- 174 de ani de la nașterea celui mai mare om politic al țării.
Acum 174 de ani se năștea la Botoșani „Omul deplin al culturii românești”, cum l-a numit Constantin Noica. Mihai Eminescu nu a fost doar un poet, prozator, dramaturg și jurnalist. Ceea ce mulți ignoră este faptul că el a fost, incontestabil, unul dintre cei mai mari oameni politici ai țării. Cele câteva mii de articole care vorbesc despre stat, progres social, civilizaţie şi cultură, au controversat oamenii politici, ideologii sau sociologii vremurilor, în funcţie de interese.
Începând cu 2011, ziua de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naţionale prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010. Dacă în expunerea de motive, inițiatorii acestei legi subliniau că ,,Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”, astăzi această zi trece aproape neobservată.
Deprimant este faptul că deși poetul a poposit pe meleaurile brașovene în repetate rânduri, singurele monumente din județ ale poetului sunt: un bust din parcul Mihai Eminescu din Săcele și bustul dezvelit fără prea mult fast în 2021 în curtea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Braşov.
,,Arătaţi-mi la noi un oraş patriotic ca Braşovul”, îi scria Mihai Eminescu junimistului Iacob Negruzzi și cu toate astea ,,cel mai strălucit reprezentant al minţii româneşti creatoare” (Nicolae Iorga) trece în universul nepăsării.
Sub îndrumarea profesorul făgărășan, Aron Pumnul, tânărul poet descoperă dragostea pentru poezie si limba română și cu toate astea, astăzi, Făgărașul sărbătorește doar Ziua Culturii. Ce suflet trist!
Deputat neafiliat Raluca Borca