Doi tineri şi-au donat darul de nuntă pentru ca, la Sâmbăta de Sus, să-i fie construită o casă unei familii cu 4 copii


Gest incredibil din partea unui cuplu, tocmai din Popeşti-Leordeni, care a ales să-şi doneze întregul dar de nuntă pentru o cauză socială în comuna Sâmbăta de Sus. Andrei şi soţia sa au donat 35.000 de lei pentru construirea unei locuinţe cu două camere în satul Sâmbăta de Sus pentru o familie săracă. Donaţia a fost făcută către un ONG din Bucovina, care a promis anul acesta în vară că va ridica un acoperiş deasupra capului pentru 4 prichindei şi părinţii lor.

O familie cu 4 copii din Sâmbăta de Sus, care trăieşte aproape la propriu sub cerul liber, va avea o casă nouă, construită de la zero de Asociaţia ,,Licuricii fericiţi” din Câmpulung Moldovenesc, pentru care întâlnirea cu beneficiarii casei a fost un hazard. Printr-o întâmplare, membrii ONG-ului, care se aflau în această vară în zona turistică Sâmbăta, au dat peste Raul, unul dintre cei patru copii ai familiei nevoiaşe, sărac şi flămând, care a trezit în bucovineni compasiunea şi dorinţa imediată de a ajuta.

Aceştia le-au promis o casă nouă, iar, cu ajutorul Primăriei Sâmbăta, până la Crăciun copiii şi părinţii lor se pot muta în ea.

,,Noi ne dorim ca familia să se mute în casa cea nouă în ajunul Crăciunului şi să fie întâmpinată cu bradul făcut, cadourile sub brad şi căldură în sobă. Pentru acest lucru, noi, cei din Asociaţia ,,Licuricii fericiţi”, ne-am luat zile libere de la muncă şi am venit la Sâmbăta. Eu, de exemplu, sunt învăţătoare, am alţi doi colegi care sunt subofiţeri ISU şi aşa mai departe. Am venit 9 oameni la Sâmbăta să facem tot posibilul să terminăm casa”, spune Nicoleta Bogoş, reprezentanta Asociaţiei ,,Licuricii fericiţi”.

În cifre, casa arată astfel: două camere, un hol, o baie, o bucătărie. În bani casa înseamnă: 1.000 de euro peroiectul (fiind o locuinţă socială a fost necesar să fie realizată cu respectarea tuturor paşilor legali), 14.000 de euro casa la roşu şi încă aproximativ 20.000 de lei pentru interioare, instalaţii şi dotări.

,,Aceşti bani i-am adunat începând din luna august. Casa a fost ridicată la roşu de o firmă din Braşov, căreia i-am achitat facturile, pentru că pentru noi, fiind din Câmpulung Moldovenesc, ar fi fost imposibil să putem sta în permanenţă la Sâmbăta. Am solicitat, însă, să fie folosite numai materiale scumpe şi de calitate, să aibă o fundaţie solidă, pentru că ne-am asumat să facem o casă cum trebuie, trainică, solidă, cu o instalaţie electrică bună, căci sunt 4 copii mici acolo, iar casa e pe viaţă”, mai spune Nicoleta Bogoş.

casa care se construieşte este cea din spate. Va avea intrare separată pe un drum situat în lateral

Urmează ca zilele acestea să fie finisat interiorul locuinţei cu dotările sale. Această ultimă parte a lucrării este estimată undeva la 20.000 de lei. Mobilierul este realizat la Câmpulung Moldovenesc şi va fi adus şi montat la Sâmbăta. Electrocasnicele sunt noi şi au fost primite sub formă de donaţii, la fel ca şi lenjeriile de pat, plapumele, pernele sau perdelele.

Acest ONG a mai ridicat în Bucovina alte 19 case pentru oameni pe care soarta i-a defavorizat.

Locuinţa din comuna sâmbeteană nu ar fi putut fi realizată fără suportul Primăriei Sâmbăta de Sus. ,,Casa este construită pe un teren pus la dispoziție de comună și nu va putea fi înstrăinată niciodată. Imobilul va rămâne al comunei, dar va fi folosit exclusiv de această familie. Casa este situată pe strada Săvoiești, este compusă din două camere, bucătărie și baie. Terenul aferent acestei construcţii este de circa 600-700 mp”, a explicat primarul Vasile Andreaş.

Viitorii ocupanţi ai casei sunt un tată din Sâmbăta de Sus, căsătorit cu o mamă din Drăguş, doi copii ai mamei şi alţi doi copii comuni. Noua locuinţă a familiei se află aproape de casa rudelor bărbatului.

lucrările la casă au început cu îndreptarea terenului în vară

Sute de persoane s-au implicat, prin donaţiile sau ajutorul lor, ca familia compusă din 6 persoane să aibă un acoperiş deasupra capului înainte de Crăciun. ,,Andrei Nistor se numeşte tânărul care a donat, împreună cu soţia lui, darul de nuntă de 35.000 de lei. Este din Popeşti-Leordeni. Sunt 516 donatori în total. Trebuie să le adresăm tuturor mii de mulţumiri. De asemenea, merită menţionat domnul Andrei Aioanei, patronul unei firme de materiale de construcţii, care ne-a oferit toate materialele de care am avut nevoie (de mii de lei), a făcut sponsorizări şi a acceptat să plătim ce e de plătit când avem bani”, precizează Nicoleta Bogoş.

Şi Primăria comunei Sâmbăta de Sus, pe lângă ajutorul dat acestei familii, mai vrea să facă o faptă bună până la finalul acestui an. Potrivit edilului Vasile Andreaş, unei alte familii bătute de soartă din sat (familia Pleşa) i se vor introduce gratuit curentul electric şi apa în locuinţă.

(Cristina Cornilă)

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.