Pentru că avem multe de spus!

.

Echipamente noi pentru mai multe secții din cadrul Spitalului „Dr. Aurel Tulbure“


conferinta de presa spitalMai multe secții din cadrul Spitalului „Dr. Aurel Tulbure“ au primit echipamente noi. Banii au provenit din excedentul bugetului spitalului pe anul 2018. Este vorba despre Secția de Obstetrică – Ginecologie, Secția de Ortopedie, dermato-veneriee, ATI, Dializă și Unitatea de Transfuzii Sanguine.

În cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri, 6 februarie, președintele Consiliului de Aministrație, Mariana Câju, a explicat ce echipamente au fost cumpărate, dar și ce investiții vor fi realizate în acest an și cu ce bani.

Au fost realizate investiții din două surse financiare, din banii spitalului și din bugetul local al Primăriei Făgăraș. Principala investiție a fost din excedentul bugetar al spitalului, aproximativ 2 milioane de lei, au fost cumpărate echipamente pentru câteva secții. Este vorba despre Secția de Obstetrică – Ginecologie, Secția de Ortopedie, dermato-veneriee, ATI, Dializă și Unitatea de Transfuzii Sanguine. Cea mai importantă investiție pe care spitalul a făcut-o anul trecut a fost dotarea sălii de operație cu flux laminar – cameră curată – pentru programul de endoprotezare. În aceeași secție s-a investit într-un artroscop – echipament extrem de important pentru operațiile ortopedice. La Dializă nu s-au cumpărat echipamente, dar s-au achiziționat trei echipamente noi, în comodat gratuit. S-au cumpărat și doua autoturisme la Dializă pentru pacienți. Întrucât am constata că anul trecut transportul pe are firma privată îl făcea costa spitalul d etrei ori mai mult față de achiziționarea a doua autoturisme noi. Așa că s-a aprobat cumpărarea autoturismelor, dotate, pentru pacienți, din excedentul spitalului“, a explicat Mariana Câju.

persida tamboiuManagerul instituției sanitare, Persida Țâmboiu, a oferit detalii despre cum a reușit spitalul să rămână cu bani la finalul lui 2018. Bani care au fost folosiți pentru investiții, dar s-a realizat și un stoc tampon de medicamente, din care fac parte și vaccinurile antigripale. Acestea din urmă au fost suplimentate cu 4.000 de bucăți – vaccin antigripal și testere.

În decembrie 2018 când am mers la o nouă renegociere a contractului, același lucru ne-a întrebat și președintele Casei de Sănătate – cum am reușit să realizăm un excedent. Spitalul public, aflat în subordinea primăriei, încheie anual contracte cu Casa de Sănătate. Noi, pe lângă contractele de spitalizare de zi și investigația asigurată prin Ambulatoriu, avem în derulare și programe naționale. Este vorba despre Ortoprotezare, Diabet și Dializă. Programele naționale se negociază cu Ministerul Sănătății, iar toate celelalte contracte se negociază cu Casa de Sănătate. Toate aceste negocieri a dus la rezultatul de mai sus, de excedent. Ca să existe o listă a tuturor achizițiilor, toate s-au făcut prin SICAP, foarte puține s-au realizat prin achiziție directă. Acest lucru a dus la economii substanțiale. Stocurile tampon pe materiale sanitare și medicamente. Am stabilit, împreună cu ceilalți colegi  ca în spital să existe în permanență un stoc tampon de medicamente și materiale sanitare pentru încă o lună, să nu avem surprize“, ne-a declarat managerul spitalului, Persida Țâmboiu.

51739587_303995777129445_2813840668558884864_nSpitalul este unul din obiectivele principale ale Primăriei Făgăraș. După cum vedeți, spitalul, de la o anumită faimă pe care o avea în trecut, acum a ajuns să devină unul foarte important în județul Brașov, dar și modern. Iar acest lucru se datorează faptului că mai multe persoane, printre care președintele CA – Mariana Câju, managerul – Persida Țâmboiu, dar și membrii Consiliului de Administrație – s-au preocupat ca spitalul să aibă finanțare, să reducă cheltuielile inutile, iar atenția să fie concentrată asupra pacientului, nu asupra colectivului. După cum spuneam, dacă înainte spitalul avea deficit, acum el a încheiat anul pe excedent, așa ne dăm seama că merge într-o direcție bună. Și Primăria Făgăraș a investit aici – este vorba despre achiziționarea unui tomograf, în valoare de 221 de mii de lei, a unui turn laparoscopic, în valoare de 308 mii lei. Am reușit să finalizăm proiectul pentru rezervorul de apă potabilă. De asemenea, după ce vom muta Pediatria avem pentru acea clădire un proiect – amulatoriu, în valoare de 2,3 milioane de euro“, a declarat și primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu.

Secția de Dializă va fi reabilitată complet, iar conducerea spitalului dorește ca, pe lângă cei 25 de pacienți care fac tratamentul la Făgăraș, să îi aducă și pe cei 30 de pacienți care fac naveta până la Brașov.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *