Pentru că avem multe de spus!

.

Episod din „Viața satului“, filmat la Făgăraș


O echipă de la TVR s-a aflat astăzi la Făgăraș, pentru a filma un episod din emisiunea „Viața satului“. Invitat special al emisiunii a fost primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu. Acesta le-a arătat jurnaliștilor centrul pentru sacrificarea animalelor, ce a fost deschis la finele anului trecut.

Am primit vizita jurnaliștilor TVR, astăzi, la centrul pentru sacrificarea animalelor, deschis la sfârșitul anului trecut, în Făgăraș. Echipa emisiunii „Viața satului” a vizitat și filmat spațiul dotat, printre altele, cu cameră de refrigerare, incinerator, rulotă comercială și vestiar. Materialul va fi difuzat în curând de Televiziunea Română și aduce în prim-plan importanța unui astfel de centru. Am subliniat încă o dată că investiția de peste 300.000 de lei a fost realizată pentru a-i sprijini pe micii fermieri, dar și pentru siguranța cumpărătorilor. Clienții au posibilitatea să sacrifice animalul cumpărat conform normelor impuse de Uniunea Europeană, evitând riscul de a cumpăra carne vândută în condiții improprii. După sacrificarea animalelor, analiza cărnii va fi efectuată în același loc. La același centru mai sunt comercializate furaje și cereale. Profit de acest moment pentru a vă reaminti că centrul de sacrificare este situat pe Șoseaua Hurezului și este deschis în fiecare sâmbătă“, a scris primarul Gheorghe Sucaciu pe o rețea de socializare.

În ultimele săptămâni o altă echipă a Televiziunii Române, de această dată jurnaliștii de la emisiunea „Exclusiv în România“ au poposit în zona noastră. Cristian Tabără și Daniel Georgescu au filmat o reconstituire fidelă a gastronomiei Cetăţii Făgăraş din perioada Evului Mediu târziu, iar printre invitații care au degustat bucate preparate după rețete din trecut s-a aflat și primarul Gheorghe Sucaciu. Mai multe detalii AICI

Centrul pentru sacrificarea animalelor este dotat, printre altele, cu cameră de refrigerare, incinerator, rulotă comercială și vestiar. Suma investită din bugetul local pentru realizarea proiectului este de 314.160 de lei.  Aici pot fi sacrificați doar porci și oi, provenite din județul Brașov și exclusiv din următorul areal: Nord: Părău, Șoarș, Cincu, Rucăr, Feldioara; Sud: comunele situate în zona „de sub munte”; Vest: Ucea; Est: Comuna Șinca.
După sacrificarea animalelor, analiza cărnii va fi efectuată în același loc. La același centru vor fi comercializate și furaje și cereale, doar din arealul menționat. Animalele aduse pentru sacrificare trebuie să fie însoțite de document de proprietate, formular de mișcare, document lanț alimentar, certificat pentru specie. Acestea vor fi obținute de la circumscripția sanitar-veterinară din localitatea de proveniență.
Taxele (cu TVA) percepute comercianților pentru vânzarea cerealelor, animalelor, mărfurilor și folosirea platoului, pentru 2019-2020:
– cereale: 1 leu/sac
– autovehicule/căruțe până la o tonă: 10 lei
– autovehicule 1 – 3 tone: 30 de lei
– autovehicule peste 3 tone: 100 de lei
– purcei de 6 – 8 săptămâni: 3 lei/buc.
– Porcine: 5 lei/buc.
– abatorizare porcine și ovine: 1 leu/kg
– ocupare platou (cu corturi, autoturisme, mese): 5 lei/mp/zi
– vânzare produse sau prestări de servicii: 5 lei/mp/zi
– confecționare produse: 5 lei/mp/zi.

foto: facebook/Gheorghe SucaciuLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.