Pentru că avem multe de spus!

.

Exemplu de ecumenism la Biserica fortificată din Cincu. Slujbe în comun pentru americani, olandezi, belgieni şi români.


Militarii, voluntarii şi constructorii străini care lucrează la Centrul ,,Getica” de la Cincu şi-au făcut un obicei din a ţine slujbe religioase în limbile ţărilor de provenienţă la Biserica Evanghelică din Cincu. Aşa se face că în ultimele săptămâni fortificaţia săsească a răsunat de cântările religioase ale mai multor confesiuni.65614395_365988234108553_367256580397203456_n

Slujbele sunt traduse în timp real în limba română de către administratorul şi ghidul lăcaşului de cult, Brighitte Boghian.

,,În 16 iunie am avut o slujbă ţinută de un capelan metodist în limba engleză, apoi în 24 iunie a fost următoarea. La aceasta din urmă au fost militari din armata americană, armata olandeză şi armata belgiană, dar şi membri ai comunităţii evanghelice de la Cincu. Duminică, 30 iunie, este programată o a treia slujbă, de data aceasta cu asistenţă preponderentă olandeză, iar capelanul care o va oficia este o femeie. Olandezii sunt ingineri constructori care lucrează la centrul militar şi ne-au promis că pe viitor se vor implica inclusiv la reparaţii la biserică. De exemplu, în toamnă vor să facă poarta din fier de la intrare”, a explicat administratorul Brighitte Boghian.

Brighitte Boghian - administrator şi ghid Biserica fortificată din Cincu

Brighitte Boghian – administrator şi ghid Biserica fortificată din Cincu

Americanii, belgienii şi olandezii sunt fie militari, fie voluntari, fie constructori, cu toţii implicaţi în activitatea cu specific milităresc de la baza din Cincu.

Diversitatea lor – de naţie şi de religie – face ca slujbele ce se ţin într-una dintre cele mai frumoase fortificaţii săseşti din Transilvania să fie inedite. Tot inedit este şi faptul că împărtăşania de la finalul rugăciunii s-a făcut cu suc şi pâine, în loc de vin.

Pentru ca localnicii din Cincu care iar parte la slujbe să le înţeleagă, ghidul lăcaşului de cult le traduce pentru ei în timp real.

Acesta este poate cel mai puternic şi involuntar exemplu de ecumenism întâlnit în zona noastră, o unire în rugăciune a mai multor credincioşi diferiţi din punct de vedere confesional.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.