Pentru că avem multe de spus!

.

Făgărășean în Italia: ,,E dezastru, fraților!”


Ioan Popa, sâmbetean stabilit în capitala Italiei, a publicat pe internet o ,,scrisoare” pentru consătenii săi, în care le arată cum se vede Italia din ea însăși. Bărbatul descrie o situație tragică în peninsulă, unde oamenii trăiesc închiși în case și ies pe străzi doar dacă au un document care să le justifice ieșirea.

Redăm mai jos ,,scrisoarea” făgărășeanului:

Draga noastra, Sambata
Nu e chiar o scrisoare, dar ca să rămână in istorie cu situația actulă ce o trăim in timpul coronavirusului, mă implic să vă arăt, să vă imaginați care e viata noastra, a “italienilor”.
E un dezastru, fratilor!
Numărul contagiatilor in Italia a ajuns la 12.839, în 12 martie, si nr. mortilor la 1.016 ! Deci s-a depăşit cifra 1.000. Numai in ultimele 24 de ore: 2.214 contagiați şi 188 de morti! Si toți ăştia par să crească intr-o progresie exponențială îngrijorătoare!!!
Granițele cu Austria si Slovenia le-au inchis. Zborurile cancelate cu multe țări. Barurile, restaurantele, pizzeriile, cinema-urile, teatrele, muzeele, bisericile, sălile de sport si multe alte (căci lista e lungă) s-au inchis. Au mai ramas doar tăbăcăriile, farmaciile, poştele si mijloacele de transport (si ăstea goale). Oriunde mergi (cu mijloacele, cu maşina sau pe jos) trebuie să ai un certificat, o “foaie” cu traseul, adresa de sosire si motivul pentru care te deplasezi, cu semnătura ta! In caz de abatere – amendă 206 euro si posibilă inchisoare de 3 luni! Mda! nu ai ,,voie” să te imbolnăveşti că e un dezastru la spital la Primul Ajutor!
La urmă vă las să vă imaginați cum e cu cumpărăturile! Botnița, mănusi, la coadă, unul după altul la o distanță mai mare de un metru, aşteptând alții să iasă de a nu depăşi numărul stabilit in funcție de capacitatea magazinului respectiv! Din păcate, pâine, lapte, ouă trebuiesc proaspete, aşa că in fiecare zi ne intâlnim cu situatia “vremurilor cu cartela”!
Unii s-au speriat! Au luat drumul spre casă; au intâmpinat dificultăți… cei de acasa nu-i văd cu ochi buni, le e frică… toți au dreptate (chiar si atunci când nu au)!
Cam aşa e situatia la Roma!
Primăvara vine. Astazi (n.r. ieri) flacăra olimpică a pornit de la Atena spre Tokio. Sperăm ca totul să fie bine si să ne intoarceam la normalitate!
Sănătate, sâmbetenilor!

 One thought on “Făgărășean în Italia: ,,E dezastru, fraților!”

  1. Ovidiu

    Într-adevăr regulile in peninsulă au devenit mai stricte,trebuiesc doar respectate pentru binele nostru,nu stiu alți conaționali,dar eu si familia ne.am adaptat pentru binele nostru si a celor din jur. Da,sunt cozi la intrarea în supermarket,dar nu mi.am simtit niciodata violat spatiul personal. La intrare se oferă mănuși de unică folosință pentru a nu contamina produsele,si se intra pe rând pentru a nu exista aglomeratie. Avem “botniță” ca nu cumva noi sa fim contaminati si sa contaminam la randul nostru pe cei de lângă noi. Reguli de bun simt. Intr.o situație de urgență, instaurată, nu vad haosul si exagerările prezentate la tv si nu numai de conaționali noștri.
    P.S. nici produse lipsa pe raft nu am vazut

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.