Făgărășeanca Adriana Filip: „Sportul, pentru mine, este un stil de viață!“


  • Mesele tradiționale din perioada sărbătorilor de iarnă sunt un prilej de mare bucurie și relaxare, dar din păcate vin la pachet cu un exces caloric semnificativ și adesea lasă în urma lor un exces ponderal de două-trei kilograme. Făgărășeanca Adriana Filip are, însă, secretul unui trup de invidiat.

De câțiva ani este instructor de fitness la o sală de aerobic din Brașov. A făcut sport de performanță și a fost și profesor de sport timp de 5 ani. Imediat după sărbătorile de iarnă am găsit-o făcând sport în sala de aerobic. „Tot timpul mă trezesc la 5 dimineața. Nici eu nu știu de unde am atâta energie, dar știu că o am. Încerc să mănânc cât mai sănătos, să mă antrenez de câte ori pot și să mă odihnesc. Îmi place sportul și îl practic de când mă știu. În fiecare zi sunt la sală, sportul, pentru mine,nu este doar un hobby, este un stil de viață. Îndemn pe toată lumea să practice orice sport, întrucât sportul înseamnă sănătate“, a explicat Adriana Filip.

Adriana are 42 de ani și s-a născut la Făgăraș. De la 10 ani, timp de 8 ani, a locuit în Ungaria, acolo unde a făcut și atletism de performanță. A terminat Liceul Sportiv în Ungaria. După care s-a întors acasă, la Făgăraș. Aici a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport, la Brașov și apoi Masterul în Antrenament Sportiv, tot la Brașov. A făcut și cursurile de instructor de Fitness Scandinavia (Level 1 și 2), iar apoi a fost profesor de sport timp de 5 ani, timp în care și-a dat și Definitivaul în învățământ, dar apoi s-a retras.

Nu vă lăsați păcăliți de reclamele despre produse de slăbit sau diete

Adriana știe cât de important este mersul la sală, practicarea unui sport, indiferent de anotimp. „În primul rând este bine să mergem la sală nu numai după sărbători, ci tot timpul, deoarece aportul de calorii pe care îl aducem corpului este mult mai mare ca arderiile pe care le are corpul în fiecare zi la o persoană sedetară. Alimentatia trebuie sa fie bogată în nutrienți. Cu o alimentaţie echilibrată, cu multă voinţă şi cu o activitate sportivă adecvată putem avea kilogramele dorite. Prin urmare, dacă nu adoptăm o viaţă cât de cât riguroasă din punct de vedere sportiv, ajungem în scurt timp supraponderali. Nu contează ce sport facem, importantă este mișcarea. Activitatea continuă îmbunătăţeşte ritmul cardiac, dar și previne boli cardiovasculare, ne menține tineri și multe alte“, explică făgărășeanca.

De asemenea, Adriana ne explică și cum am putea avea o alimentație echilibrată. Iar anumite exerciții le putem face acasă, de ce nu. „Sunt exercitii pe care le putem face și acasă, cu greutatea corpului sau cu două gantere, niște trepte sau un scaun toți avem. Însă majoritatea oamenilor nu vor face sport acasă. Fac, poate, 2-3 zile și gata, se opresc. Nu trebuie altceva decât să fii organizat cu mesele, să nu ai gustări între mese, să bei multă apă, și să știi cantitatea potrivită. Vă spun un exemplu: dimineața, imediat după trezire, se bea 1/2 lămâie stoarsă cu apă, apoi peste 15 minute se ia micul dejun, o omletă cu câte albușuri dorești și un ou întreg cu niște legume. Peste 4 ore se ia a doua masă, de exemplu o salată mică de fructe (un măr, o palmă de afine și un kiwi). După 4 ore luăm prânzul, orez sălbatic cu piept de pui la grătar. După-amiază, pe la ora 16.00-17.00 luăm o altă masă, o salată de legume cu brânză. Iar la cină, tot la 4 ore după ultima masă, mâncăm o salată de ton sau brânză slabă, de exemplu. Asta este doar o variantă. Masa variază în funcție de obiectivele fiecăruia. Nu vă lăsați înșelați și păcăliți de reclamele și publicitățile despre dietele care fac din voi concurenți de fitness în 3 săptămâni, nu există așa ceva! Adică poate există, dar nu au efect pe durată lungă! Baza la o alimentație sănătoasă este organizația sistematică și regulată a meselor. De aici pornește tot“, este de părere Adriana.

Așadar, dacă ne dorim un corp de invidiat și, bineînțeles, un corp sănătos atunci este bine să mergem la sală, să mâncăm sănătos și… vă mai spun eu un secret! Să fim optimiști și să zâmbim. Iar de restul se ocupă Adriana, care ne așteaptă la sală!

(Alina ROMAN)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.