Pentru că avem multe de spus!

.

Făgărăşeanca ce este considerată femeie model în politică  


O femeie-consilier local din Ţara Făgăraşului se numără printre femeile cu greutate din politica naţională. Simona Ciuban, consilier local în comuna Voila, va sta la masă cu femei celebre din politica românească. Se va întâmpla la Braşov, la început de octombrie, în cadrul unei conferinţe la care au fost invitate să vorbească femeile din politică.

simona ciuban

În 4 octombrie 2019, în Braşov, la Hotelul Kronwell, va fi organizată conferinţa ,,Femeile României candidează la primării şi consilii locale”. Au fost invitate să ţină discursuri nume feminine sonore din acest domeniu, precum primarul Sibiului – Astrid Fodor sau primăriţa independentă din judeţul Arad – Irina Onescu.

Printre invitate figurează şi Simona Ciuban, consilier local PNL în comuna Voila din anul 2016. Aceasta mărturiseşte că a fost plăcut surprinsă să primească o asemenea invitaţie şi o va onora cu plăcere.

,,Această conferinţă este organizată de Asociaţia ,,Femeile se Implică”, a doamnei Elena Beloiu. Am cunoscut-o la o altă conferinţă, de data aceasta a Clubului ,,Business Mom” şi ulterior am avut surpriza să mă trezesc cu o invitaţie pentru evenimentul din octombrie de la Braşov. La conferinţă voi vorbi despre activităţile mele în calitate de consilier local, despre implicarea mea în treburile administrative şi chiar şi despre meseria de meşteşugar”, spune Simona Ciuban.

În comuna Voila, unde aceasta activează în politică, mai sunt alte două femei în Consiliul Local: cea care deţine şi funcţia de viceprimar şi o femeie consilier din partea PSD.

,,În comuna mea sunt 13 consilieri locali. Eu fac parte din PNL, care, cu cei 8 consilieri locali, deţine o majoritate lejeră în Legislativ. Proiectele trec uşor prin Consiliu pentru că există această majoritate, iar ele sunt îmbrăcate frumos şi prezentate ca atare de către primar. Dar să ştiţi că, deşi am intrat în Legislativ ca liberală, nu ezit să votez împotriva proiectelor liberale atunci când acestea nu sunt în regulă. În comună se fac multe lucrări de proastă calitate, de mântuială, aşa că nu pot să nu fiu revoltată. Nedumirirea multora este că mă răzvrătesc tocmai împotriva partidului meu. Eu consider că nu politica m-a făcut pe mine, ci eu fac politica, aşa că nu plec capul că aşa zice partidul meu, dacă văd că sunt nereguli. La multe şedinţe ale Consiliului Local am fost singura care a votat împotrivă. Nu îmi plac şi nu vreau să fac compromisuri în politică”, precizează Simona Ciuban.

Simona Ciuban

Pe lângă viaţa administrativo-politică, Simona Ciuban s-a mai făcut remarcată şi pentru pasiunea sa, de meşter popular. Şi-a clădit o imagine în timp pentru costumele de port popular care i-au ieşit din mâini.

,,De la 16 ani fac croitorie. Vreo 25 de ani am făcut în atelierul meu de acasă, de la Cincşor, strict croitorie, apoi din 2010 am început să lucrez costume populare. Anul acesta am deschis un atelier şi în Făgăraş, pe strada Doamna Stanca, nr. 62, fiind un proiect în cadrul programului Start up Plus – Antreprenoriatul dezvoltă Ardealul. În atelierul de la Făgăraş, unde am şi angajat, facem lucrările automatizate, în timp ce atelierul de la Cincşor rămâne pentru munca manuală, meşteşugărească. De asemenea, acesta din urmă poate fi şi vizitat de către turişti”, spune Simona.

Simona Ciuban are 50 de ani, este soţie şi mamă a doi copii. Ea spune că va continua cu activitatea politică şi în mandatul ce urmează, dar cel mai probabil va alege o carieră de independent. Pentru acest motiv, s-a înscris la un training pentru pregătirea campaniei electorale a viitoarelor candidate, care va avea loc a doua zi după conferinţa de la Braşov.

Dintre participantele care vor susţine discursuri la conferinţa din 4 octombrie de la Braşov spune că le admiră pe Astrid Fodor de la Sibiu şi pe Irina Onescu, tânăra primăriţă din comuna arădeană Pietriş.

STIHL

Iată vorbitoarele de la conferinţa ,,Femeile României candidează la primării şi consilii locale”:

Vivianne Teitelbaum, consilier local Ixelles – Bruxelles, Belgia
Ana Ciceala, consilier local USR, Bucureşti
Malgorzata Tarasiewicz, Chair of the Network of East-West Women, NEWW- Polska, Polonia
Dana Ursache, primar independent, comuna Taşca, județul Neamţ
Simona Ciuban, consilier local PNL, comuna Voila, Făgăraş
Astrid Fodor, primar Forumul Democratic German, municipiul Sibiu,
Irina Onescu, primar independent, comuna Pietriş, județul Arad
Roxana Wring, consilier local USR, Bucureşti

(Cristina Cornilă)

mobila1




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.