Pentru că avem multe de spus!

.

Făgărășeanul care a antrenat peste 1.000 de copii


          A iubit 1.000 de copii ca și cum ar fi fost ai lui. Cu dragoste și răbdare le-a predat primele lecții de judo. De 40 de ani este antrenor de judo, iar pe vremea când practica acest sport a ajuns în Divizia A, fiind titular în echipa care în 1980 a obținut locul III pe țară, după Dinamo și Steaua.

          Al doilea antrenor de judo din Făgăraș  

          Dragoș Ioan Vichente are 66 de ani. Două treimi din viață și le-a petrecut în preajma copiilor și tinerilor pe care i-a învățat primele taine ale acestei arte marțiale japoneze. A practicat el însuși judo începând cu 1967, iar din 1977 este antrenor. O viață de om dedicată acestui sport. Și dedicată celor peste 1.000 de micuți care i-au fost elevi.

          Dragoș Ioan Vichente este al doilea antrenor de judo pe care l-a avut Făgărașul, după Gheorghe Gujbă. În memoria acestuia din urmă a organizat ,,Memorialul Gheorghe Gujbă”, pe vremea când era conslier local și a primit sprijin financiar din bugetul municipiului.

          ,,Au fost trei ediții ale Memorialului – în 2012, 2013 și 2014. Ne-am propus să îl reluăm în 2018, pentru că am primit promisiunea că ne va ajuta din nou municipalitatea, îmi spune antrenorul. Memorialul este primul concurs de judo din Făgăraș organizat după Revoluție, concurs care a repoziționat orașul nostru pe harta competițiilor de judo.

Dragos Vichente 1

          Dragoș a debutat ca antrenor la Clubul Sportiv Nitramonia în 1981 și a rămas aici până în 1990. ,,În paralel am antrenat o grupă la Recea. Acolo am obținut o medalie de bronz după doar 6 luni de antrenamente, cu Ungur Marian, la Campionatele naționale de Juniori, iar după 1 an am obținut o medalie de aur cu Mititeanu Ioan și încă una de argint cu același Ungur Marian, tot la Campionatele naționale de Juniori. Ambii sportivi au făcut parte ulterior din lotul divizionar A. Apoi, am antrenat o grupă la Beclean, unde m-am bucurat tot de rezultate frumoase din partea elevilor mei”, își amintește antrenorul.

          După ’90 echipa de judo de la Nitramonia s-a desființat, așa că Dragoș și-a continuat activitatea abia din 1993 ca antrenor la Clubul Sportiv Școlar (CSS).

Dragos Vichente 4

          Nu uită numele campionilor

          La CSS Făgăraș elevii lui Dragoș au obținut peste 30 de medalii la Campionatele naționale. Îi știe pe toți, ca un părinte care nu uită ziua de naștere a copiilor lui.

          Începe să-mi enumere cu mândrie campionii pe care i-a avut de-a lungul anilor de antrenorat: ,,Spiridon Răzvan, Spiridon Tudor, Ardelean Andrei, Comșa Cătălin, Pasăre Ionuț, Țâmboi Darius, Iarca Liviu, Vâja Valentin, Socol Paul, Căian Ioan… Spiridon Răzvan și Spiridon Tudor au fost și campioni balcanici. De la Făgăraș au fost transferați la liceul cu program sportiv Liberty Oradea. Astăzi Răzvan activează ca antrenor la un club din Austria.”

Dragos Vichente 2

Dragos Vichente 3

          Deși nu se consideră, Dragoș însuși a fost, la rându-i, un campion. A practicat judo de pe vremea când era elev la fostul Liceu industrial de chimie. A făcut parte din echipa Nitramoniei, în Divizia A, fiind titularul ei atunci când echipa a obținut bronzul pe țară, după Dinamo și Steaua. Începe din nou enumerarea, de astă dată a bravilor coechipieri de atunci: regretatul Vlad Mircea, Frățică Mircea, Arsenoiu Ioan, Cențiu Gheorghe, Mihai Iulian… Îl opresc din nou, risc să fie prea mulți. Dragoș se poartă într-adevăr ca un membru al unei echipe și nu vorbește niciodată despre el la singular.

          Sportivul despre care s-a zvonit că l-au omorât rușii

          Îmi spune despre unul din foștii săi colegi, Vlad Mircea, că a murit. Îl întreb de ce și aflu o întreagă conspirație.

          ,,Vlad a fost campion european. A murit întoxicat cu monoxid de carbon pe când avea 25 de ani. S-a zvonit că a fost omorât de ruși ca să nu participe la Olimpiadele de la Moscova din 1980. A fost găsit după trei zile în casă, ca urmare a faptului că nu s-a prezentat la antrenamentele lotului național, ce se țineau la Bușteni. Totuși, autopsia a arătat că nu au existat circumstanțe suspecte în moartea lui. Lăsase ochiurile la aragaz aprinse”, își aduce aminte Dragoș.

          Proprii lui copii sunt tot sportivi

          Din cei 1.000 de copii pe care i-a antrenat, doi au fost chiar fiii săi. Fiul cel mare, Dragoș Ovidiu, are 40 de ani astăzi. El și-a început cariera sportivă ca elev al tatălui său și a obținut multiple medalii de aur și argint la Campionatele naționale de copii și juniori, fiind selectat în ’94 în lotul național. Acum este medic într-un spital din Qatar specializat pe medicină sportivă și recuperare medicală. Înainte de asta, însă, a fost vreme de 3 ani medicul echipei Al-Ittihad din Arabia Saudită.

          Fiul cel mic, Dragoș Bogdan, are 35 de ani. Antrenat fiind de părintele său, a făcut parte din echipa de judo a CSS Făgăraș, apoi a practicat fotbalul în Divizia C. Astăzi este profesor de sport la Colegiul Național ,,Radu Negru”, antrenor și arbitru de fotbal. (Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.