Făgărășenii care știu că au restanțe către serviciul de termoficare trebuie să citească asta!


Populația Făgărașului racordată la sistemul centralizat de termoficare a înregistrat datorii mari către acest serviciu, înființat în urmă cu mai puțin de 3 ani de zile.

Potrivit conducerii Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică în Sistem Centralizat (SPAET), la finalul lunii iunie a.c., acest serviciu avea de recuperat de la populație suma de 385.000 de lei.

SPAET Făgăraș a fost înființat în martie 2020, fiind un serviciu public în subordinea Consiliului Local, serviciu care se ocupă cu furnizarea de apă caldă și căldură. De atunci și până în prezent sunt oameni care nu au trecut niciodată pe la casieria instituției, deși au primit facturi în cutia poștală în fiecare lună.

,,Observăm că cei care nu plătesc sunt de regulă aceiași în fiecare lună. Avem în evidențele noastre foarte multe persoane fizice care figurează cu datorii începând cu momentul înființării noastre, martie 2020. Acestor oameni li s-a emis prima factură în aprilie 2020 și apoi altele lunar până în prezent. Unii au beneficiat de căldură și nu au achitat, alții nu au plătit pentru că au centrale individuale de apartament și consideră că și-au încheiat socotelile cu serviciul de termoficare. Nu este nici pe departe adevărat, pentru că, dacă pe scara sau în blocul lor sunt făgărășeni ce încă sunt racordați la SPAET, atunci și ei vor trebui să achite o mică parte din consumul care se înregistrează pe branșament. Așa este legea când trăiești într-un condominiu. Chiar vreau să menționez aici art. 38, alin. 2 din Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, care spune astfel: ,,Proprietarii apartamentelor individuale şi ai spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuit situate în imobile de tip condominiu, care nu sunt conectate la reţeaua de alimentare cu energie termică, plătesc o cotă-parte proporţională cu cota-indiviză, din cheltuielile cu energia termică înregistrată la branşamentul condominiului”. Deci, puteți observa că este vorba de apartamentele debranșate care au și ele o mică sumă de achitat lunar. Pentru că acești oameni nu au venit la timp să achite, au tot acumulat penalități”, a explicat Țețiu Nicolae – Ciprian, șeful SPAET Făgăraș.

Ciprian Tetiu – director SPAET

Furnizorul de energie termică transmite notificări persoanelor cu restanțe și le pune în vedere să achite debitul. În situația în care restanțierii nu se prezintă la casierie nici după notificare, ei sunt executați silit.

,,Este foarte ușor să executăm silit persoanele care înregistrează datorii, în sensul că nu mai trebuie să le dăm întâi în juudecată și abia apoi să trimitem dosarele lor la executor. Pur și simplu adunăm toate facturile neplătite de o persoană și le transmitem spre executare executorului. Aceste facturi, fiind de utilități publice, sunt considerate de lege titluri executorii și se execută fără alte formalități. Dar atunci omul care avea de plată o anumită sumă ajunge să plătească dublu, pentru că intervin tot felul de taxe și onorarii pe lângă debitul principal”, a explicat directorul Serviciului de termoficare.

Conducerea SPAET a precizat că este obligată să facă toate demersurile pentru recuperarea debitelor pentru că, la rându-i, are de achitat sume foarte mari către furnizorii de utilități.

,,Consumurile noastre de energie electrică, dar mai ales de gaz, sunt foarte mari. Cel puțin în lunile de iarnă avem niște facturi astronomice. Vă dați seama ce eforturi financiare facem să le achităm. Iar acolo nu ne permitem să plătim nici parțial, nici cu întârziere, pentru că, dacă ne taie gazul, noi intrăm în incapacitate de preparare a apei calde și de furnizare a căldurii. De când prețurile la curent și gaz au tot urcat, am simțit presiunea financiară tot mai tare, așa că vedeți de ce este necesar ca populația să plătească la zi”, a adăugat directorul.

Deși prețurile mari la gaz și curent au făcut ca gigacaloria produsă de SPAET Făgăraș să aibă o valoare mare la rândul ei, populația nu a simțit-o ca pe o povară, pentru că prețul local pentru persoanele fizice a fost subvenționat de Primăria Făgăraș. Spre exemplu, în sezonul rece 2021-2022, pentru un apartament cu două camere situat pe strada Câmpului, s-a plătit pe lună între 300 și 350 de lei, atât pentru încălzirea locuinței, cât și pentru consumul de apă caldă. În continuare, în sezonul rece 2022-2023 prețul gigacaloriei va fi subvenționat, de asemenea, din bugetul local.

La ora actuală 1.400 de apartamente din Făgăraș sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, ceea ce înseamnă 115 branșamente de bloc. Alte 22 de branșamente deservesc instituții publice și agenți economici.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.