Pentru că avem multe de spus!

.

Festivalul pentru Cultură, Artă și Tradiție, la Rupea!


Orașul Rupea a fost în sărbătoare! Între 25 și 28 octombrie, s-a desfășurat a doua ediție a Festivalului pentru Cultură, Artă și Tradiție!

Pentru al doilea an consecutiv, la Rupea a avut loc, între 25 și 28 octombrie, a doua ediție a Festivalului pentru Cultură, Artă și Tradiție. Un spectacol de excepție, cu invitați de seamă, un spectacol plin de simbolistică, patimă și culoare. De asemenea, tot în cadrul festivalului a avut loc și o conferință, ce a fost prezidată de Doina Ișfanoni, doctor în Estetica Artelor Vizuale istoric de artă, conferențiar la Universitatea Națională de Arte. Iar între 26 – 27 Octombrie La Muzeul Etnografic Rupea a avut loc un moment omagial în memoria profesorilor și a învățătorilor din Rupea și zona Cohalmului.

„Mai are nevoie omul modern, de cultură tradițională?“

„Mai are nevoie omul modern, de cultură tradițională?“ este numele conferinței ce a avut loc sâmbătă, 26 octombrie, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură din Rupea. O conferință care a avut ca subiect principal provocarea prin care trece cultura tradițională, care sunt responsabilitățile omului modern față de satul românesc. Conferina a fost prezidată de Doina Ișfanoni, doctor în Estetica Artelor Vizuale istoric de artă, conferențiar la Universitatea Națională de Arte. Invitatul de seamă al evenimentului de sâmbătă după-masa a fost maestrul coregraf Ioan Pumnea, declarat „Tezaur Uman Viu“ în 2014 de către UNESCO. „Am copilărit și trăit aici, la poalele Sfintei Cetăți a Cohalmului. Binecuvântate sunt aceste locuri, care au dat oameni de seamă, oameni deosebiți. Eu sunt declarat tezaur uman viu, dar tezaurul sunteți dumneavoastră. Tezaur sunt aceste locuri, acești oameni, prin omenia lor, prin hărnicia lor, prin faptul că au știut să ducă mai departe tradițiile și firea noastre populare. Este foarte important să nu ne pierdem tradițiile, moștenirea care ne-a fost lăsată. Dacă pierdem acest lucru, ne pierdem sufletul“, a povestit Ioan Pumnea. „Cultura ne definește în orice ipostază a ființei și a vieții noastre. Voi, tinerii, ați făcut dovada, a unei ștafete pe care v-ați asumat-o. Munca, însă, este grea, responsabilitatea este mare, pentru că un act cultural nu îl faci numai pentru tine. Un act cultural este un gest de generozitate către ceilalți, este, dacă vreți, un braț pe care îl întindem unui prieten, unui cunoscut, pentru a putea să îl transformăm în prietenul nostru. Cultura este cel mai mare ambasador pe care îl avem, este pașaportul universal pe mapamond pe care putem să obținem girul calității și al valorii. Tradiția, după mine, este ca și credința. Acel tovarăș al vieții care te ajută să nu fi singur niciodată, oriunde te-ai afla. Tradiția este ceva ce este veșnic la îndemână, dar pe care nu știm să o reaprindem atunci când avem nevoie. Tocmai de aceea aceste festivaluri și evenimente sunt atât de bine-venite“, a spus și Doina Ișfanoni.

„Nuntă la noi în Cohalm“

Duminică, 27 octombrie, a fost petrecere mare în Rupea. La Casa de Cultură din localitate a avut loc spectacolul „Nuntă la noi în Cohalm“, iar pe scenă au urcat artiști de valoare ai zonei noastre și nu numai. Oranizatori ai festivalului au fost Asociația Culturală RoArt, Consiliul Județean Brașov și Primăria Rupea. „Vreau să vă mulțumesc, în a doua zi a Festivalului pentru Cultură, Artă și Tradiție sala a fost aproape plină de oameni atât de faini! Mulțumesc și cofinanțatorilor noștri – Consiliul Județean Brașov, Primăriei Rupea și întregului colectiv din primărie. Însă vreau să îi amintesc și pe tinerii care au stat în spatele acestui eveniment, a fost o muncă foarte mare, însă cu satisfacții atât de multe!“, a spus Ionuț Pumnea, unul din organizatorii festivalului.

Anul acesta spectacolul a fost prezentat de către Adina Roșca și Cătălin Doinaș, care au întâmpinat și cinstit fiecare invitat, precum Dan Darabant, unul dintre fii locului, Sânziana Ștefan, o moldoveancă și artistă iubită, Mihai Teacă, unul dintre câștigorii emisiunii TVR1 „O vedetă populară“, un artist complet născut la Făgăraș. Totodată li s-au alăturat Alexandru Bărăștean, unul dintre doinitorii de excepție ce face cinste Ardealului, care a venit însoțit de logodnica sa, Roxana, alături de Alina Ceuca din inima Năsăudului, Silvia Timiș, maramureșeancă câștigătoare a multor premii naționale de folclor și Ionut R. Pumnea, unul dintre promotorii festivalului și președintele Asociației RoArt.

De asemenea, Zorica Savu, una dintre vocile de referință a Banatului de Munte, s-a aflat pe scena Casei de Cultură de la Rupea. Tot de la munte a venit și invitatul de onoare a ediției 2019, Nineta Popa Ionescu, pe ale cărei cântece, mulți dintre noi am crescut și care reprezintă o emblemă a Marginimii Sibiului și a cântecului păstoresc. Și pentru ca nunta noastră să fie completă, li s-au alăturat în spectacol dansatorii Ansamblului Junii Brașovului a Casei de Cultură a Studenților Brasov, prietenii festivalului, precum și Veteranii Ansamblului Poienita (coregrafie Ioan Corneliu Vasiliu), Ansamblul Rujița Rupea și Ansamblul Junii Cetății Rupea. Spectacolul a fost acompaniat de către Orchestra Profesionistă Planuri Transilvane Brașov – dirijor Prof. Dr. Liviu Ioan Iosif.

Evenimentul a fost cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și Primăria Rupea.

(Alina ROMAN)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.