O producţie italiană a fost turnată în mare parte într-un sat dintr-o comună făgărăşeană. Filmul, care se numeşte ,,Dampyr”, va fi lansat în 2020 şi prezintă povestea lui Harlan, care este jumătate om şi jumătate vampir şi care, în calitate de personaj pozitiv, se va va lupta cu vampirii din lumea întunericului.
Timp de aproximativ două săptămâni, satul Dacia din comuna Jibert a devenit platou de filmare. Aproape 300 de oameni au muncit în această perioadă la filmul cu vampiri, fiind cazaţi în toate pensiunile din zonă, până aproape de Braşov. Mulţi localnici au avut şi ei o participare activă în proiect, fiind figuranţi sau angajaţi pentru diverse lucrări.
Filmările pentru ,,Dampyr” au început în Bucureşti în această toamnă, au continuat în comuna Jibert şi apoi la salina Praid.
,,În satul Dacia pentru filmări s-au închiriat spaţii şi s-a filmat circa două săptămâni. Dacă la salina Praid a fost necesar doar un decor minimalist, în Dacia s-au ridicat chiar construcţii, s-au făcut ziduri, s-au închiriat multe case, s-a transformat total satul. Decorurile au fost realizate de aşa natură încât să aibă patina timpului. Au fost folosiţi foarte mulţi figuranţi. La un moment dat erau aduşi cu autobuzele la filmări. Acest film le-a schimbat foarte mult viaţa oamenilor de acolo, ei fiind implicaţi direct sau indirect în realizarea lui. De exemplu, am încheiat contracte cu oamenii din sat pentru diverse lucrări, cum ar fi de construcţie, de montare decoruri, de curăţenie etc. Au lucrat mulţi zilieri, care ajutat la încărcat, la descărcat, la mutat decoruri şi aşa mai departe. Primăria Jibert a fost foarte cooperantă, ne-a permis să închidem efectiv un drum şi să construim în mijlocul drumului o biserică”, a declarat Lucia Crăciuneanu, avocatul care s-a ocupat de partea juridică la realizarea acestui film.
Casa de producţie este italiană, iar avantajul pentru care această casă a ales să filmeze în România este reprezentat de faptul că, din toate cheltuielile pe care le face cu filmul, va primi înapoi un procent de 35% din partea statului român. De altfel, foarte mulţi dintre actori sunt români. Scriptul acestui film este în limba engleză.
,,Proiectul se termină în 20 decembrie 2019, iar montajul va mai dura câteva luni. Filmul va putea fi văzut la anul pe ecrane. Am încheiat contracte şi cu actori români. Unul dintre considerentele pentru care au fost selectaţi actorii cred că a fost frumuseţea, pentru că toate persoanajele pe care le-am văzut eu la filmări sunt extraordinar de frumoase”, glumeşte Lucia Crăciuneanu.
Se pare că producătorii au ales această zonă pentru filmări pentru că este aproape de Braşov, de Bran şi de Sighişoara, adică locurile care sunt consemnate din punct de vedere istoric ca având legătură cu Dracula. Un alt criteriu pentru care s-a filmat la Dacia constă în faptul că foarte mulţi localnici au fost plecaţi la muncă în Italia, unde au învăţat limba, iar acum s-au putut înţelege foarte bine cu producătorii italieni.
,,Ce mi s-a părut inedit la turnarea acestui film a fost faptul că am avut biroul în barul satului Dacia. În perioada în care noi am lucrat acolo, barul a fost închis. La finalul proiectului, am întrebat-o pe proprietară dacă totul e în regulă cu predarea barului şi cu efectuarea plăţilor. Doamna a zis că totul e ok din acest punct de vedere, dar are un alt necaz: i l-am lăsat pe Dampyr pe cap! Dampyr era un căţeluş pe care italienii l-au adoptat şi l-au ţinut cu ei în birou, adică pe un raft al barului. La final trebuia să fie luat de unul dintre ei, dar omul plecase fără căţeluş. Proprietara a încercat să îl dea la doi oameni din sat, dar de fiecare dată se întorcea la bar, unde ştia el că îşi are locul”, se amuză Laura Crăciuneanu.
Avocatul povesteşte că a încheiat peste 450 de contracte pentru buna desfăşurare a acestui film, de la închirieri de locaţii, până la actori, figuranţi, constructori etc.
(Cristina Cornilă)