Fonduri europene pentru Microregiunea Făgăraș! Mariana Câju: „Am obținut o mare victorie!“


  • Aproximativ 2 miliarde de euro, bani de la Uniunea Europeană, sunt aşteptaţi în anii ce urmează în Microregiunea Ţara Făgăraşului, pentru finanţarea unor proiecte ce ar trebui să impulsioneze dezvoltarea economică a acestei zone a României. Drumul de mare viteză ce leagă comunele Mândra (judeţul Braşov) şi Şelimbăr (judeţul Sibiu), dezvoltarea infrastructurii pentru practicarea sporturilor de iarnă în zona Masivului Făgăraş, precum şi crearea în zonă a unui mare centru logistic, obiectiv ce va determina o dezvoltare economică pe o arie geografică foarte mare, reprezintă doar principalele proiecte incluse în Microregiunea Țara Făgărașului!

O victorie în accesarea acestor fonduri a fost obținută ieri, când a fost depus și obținut vot favorabil în plenul Camerei Deputaților pentru un amendament prin care, pe lângă Munții Apuseni, cum fusese prevăzut în lege inițial, și zona Munților Făgăraș, dar și zona de nord a Moldovei să beneficieze de fonduri europene de câteva sute de milioane de euro, prin mecanismul ITI – Investiție Teritorială Integrată. Anunțul mult așteptat a venit pe pagina de facebook a deputatului PDS de Brașov, Roxana Mânzatu, care a ținut să mulțumească și autorităților din Făgăraș pentru impliare.

La rândul ei, Mariana Câju, manager de proiect, a ținut să precizeze că a fost obținută o mare victorie prin introducerea microregiunii Țara Făgărașului în proiectul de Lege privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene (CLICK pentru a vedea amendamentul, pag. 28).

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului pentru judeţele Sibiu şi Braşov, ca organism de implementare a Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI) a fost inclusă prin amendament in Proiectul de Lege privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene de către doamna deputat Roxana Mânzatu. Legea a fost adoptată. Țara Făgărașului este o depresiune și un ținut istoric din Transilvania, care se întinde de-a lungul Munților Făgăraşului, sub forma unui vast amfiteatru înspre lunca larga a Oltului și Podișul Hârtibaciului, fiind menționată pentru prima data in izvoarele scrise păstrate in anul 1223 ca Terra Blacorum. În prezent, Microregiunea Țara Făgărașului cuprinde 35 de unități administrativ -teritoriale, Municipiul Făgăraș și orașul Victoria din Județul Brasov și orașele Avrig și Tălmaciu din Județul Sibiu, precum și 29 de comune, 19 din Județul Brasov și 10 județul Sibiu. Consiliul Judetean Sibiu și Consiliul Judetean Brasov sunt membri ai Microregiunii. Teritoriul Microregiunii Țara Făgărașului este afectat de vulnerabilitate economică, acces redus la servicii de interes general, declin demografic, îmbătrânirea populației, migrația populației tinere și instruite spre alte zone mai dezvoltate economic, sau spre alte țări, precum și de probleme socio-economice. Bugetul estimat pentru implementarea acestui instrument financiar este de aproximativ 2.000.000.000 (două miliarde) de euro și va acoperi finanțarea: infrastructurii mari, respectiv implementarea șoselei rapide Făgăraș (Mândra)  -Sibiu; investiții private și investiții publice. Demersul nostru a luat naștere in anul 2019 și doresc sa mulțumesc tuturor celor care ne-au încurajat și susținut, anume:
•Doamnei Deputat Roxana Mânzatu , fără de care acest vis al nostru nu s-ar fi împlinit. Contribuția domniei sale a fost decisivă pentru includerea Microregiunii Țara Făgărașului in legea adoptată de Parlamentul României; Doamnei Președinte al Consiliului Judetean Sibiu, Daniela Cîmpean pentru sprijinirea ideii de înființare a Microregiunii; Doamnei Comisar European, europarlaparlamentarul Corina Crețu; Tuturor primarilor ale căror UAT-uri sunt membri ai Microregiunii; Doamnei Elena Nemeș, care a redactat Strategia de Dezvoltare a Microregiunii Țara Făgărașului; Doamnei Florina Peptea și întregii echipe din Primaria Municipiului Făgăraş; Întregii echipe de proiect. Doresc sa mulțumesc in mod special Primarului Municipiului Făgăraş, Gheorghe Sucaciu fără de care acest proiect nu ar fi existat. Împreuna am demonstrat ca se poate“, a scris Mariana Câju pe o rețea de socializare.

După acest pas, proiectele apărute ca urmare a aplicării Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Ţara Făgăraşului vor putea fi finanţate din surse ale Uniunii Europene. Microregiunea Ţara Făgăraşului cuprinde municipiul Făgăraş, oraşul Victoria din judeţul Braşov şi oraşele Avrig şi Tălmaciu din judeţul Sibiu, precum şi 29 de comune, 19 dintre acestea din judeţul Braşov (Beclean, Cincu, Drăguş, Hârseni, Jibert, Lisa, Mândra, Părău, Comăna, Recea, Şercaia, Şinca, Şinca Nouă, Sâmbăta de Sus, Şoarş, Ticuş, Ucea, Viştea, Voila) şi 10 din judeţul Sibiu (Cîrţişoara, Cîrţa, Arpaşu de Jos, Porumbacu de Jos, Racoviţa, Turnu Roşu, şelimbăr, Boiţa, Bruiu, Roşia). Pe lângă aceste UAT-uri, în parteneriat vor fi parte Consiliul Judeţean Braşov şi Consiliul Judeţean Sibiu.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.