Pentru că avem multe de spus!

.

Fosnicul sau Balul Însuraților – Distracție în Lovnic și Grânari!


fosnic lovnicSătenii din Lovnic și Grânari, comuna Jibert, s-au distrat pe cinste în weekendul care a trecut. Și asta întrucât la ei s-a organizat Fosnicul sau Balul Însuraților. Încărcați cu merinde și bătutură de acasă, dornici de distracție, aceștia s-au întâlnit la căminele culturale din Lovnic și Grânari și au dansat până în zori.

fosnic lovnic1Comuna Jibert susține continuarea tradițiilor și obiceiurilor locale. Prin Hotărârea de Consiliu Local, în fiecare sat unde oamenii doresc să organizeze acel obicei numit Fosnic, noi ne implicăm și susținem. Primăria susține aceste evenimente prin achitarea ororariilor care revin formațiilor și cântăreților care întrețin atmosfera“, ne-a spus primarul Iancu Boeriu.

fosnic lovnic2Acest obicei, Fosnicul, datează din cele mai vechi timpuri și se organizează în perioada zilei de 24 ianuarie. Singurul sat din comuna Jibert unde se păstrează acest obicei chiar pe 24 ianuarie este satul Dacia, indiferent de ziua în care cade, locuitorii se întâlnesc pentru Fosnic.

Obiceiul prevede ca lumea să fie îmbrăcată în costum popular, se cântă și se dansează, oamenii aduc merinde și băutură de acasă. Iar la ora 0.00 cei prezenți dansează Hora Unirii.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *