- Toată suflarea comunei Mândra și nu numai s-a adunat în centrul localității Mândra, pentru a sărbători așa cum se cuvine una din cele mai importante legume din Țara Făgărașului – ceapa – în cadrul unui festival ce îi poartă numele – Festivalul Cepei Roșii.
Aflat la prima ediție, festivalul a fost unul inedit, și-a propus să sărbătorească hărnicia mândrenilor, renumiți în întreaga țară pentru culturile lor de ceapă roșie. Duminică, 28 august, locuitorii din Mândra și-au deschis porțile pentru toți turiștii. Totul a început cu un campionat de fotbal, chiar dis de dimineață, pe terenul de fotbal din localitate. Doamnele, îmbrăcate în straie populare, au participat la slujba de duminică, iar apoi, în centrul Mândrei, s-au prins în horă. A fost pregătit un mic târg cu produse locale, iar turiștii au putut chiar degusta celebra ceapă de Mândra, asezonată cu slănină, dar și cu un pahar de limonadă.
,,Ne-am dorit o alternativă de la a fi doar o zi a satului și, pe lângă celebra scenă, cu mici și bere împrejur, am deschis și porțile în sat, câteva gospodării,unde oamenii au fost așteptați cu povești, ateliere, expoziții, tot ce ține de tradiția cultivării cepei roșii în Țara Făgărașului. Am deschis o gospodărie la Casa Dascălilor, o casă în care a avut loc prima întâlnire a învățătorilor din Transilvania, în 1918. A fost prima formă de asociere a învățătorilor din România și s-a format chiar aici. În acea casă a existat trei generații de dascăl, iar acum fiul celor trei dascăli le spune povestea, împreună cu un profesor univesitar, ce are o lucrare de doctorat chiar pe acea temă. La Muzeul de Pânze și Povești avem ateliere de împletit ceapă, atelier de împletit brățări din fire reciclate, cărți poștale cu povestea cepei, copiii au siropuri de tot felul, își strâng bani să meargă într-o excursie cu trenul. Avem și o expoziție, ,,Ceapa mă-sii’’ i-am zis noi. Am mai avut și o expoziție deschisă de Biblioteca din Mândra, la intrare în Biserică și, pe lângă acestea, este deschisă și Biserica din deal, găzduiește o frescă de peste 200 de ani, iar oamenii trebuie să o vadă’’, a spus Alina Zară, unul din organizatorii evenimentului.
Celebrei legume i s-a construit și un mic moment în centrul localității Mândra, acolo unde localnicii au încins și o horă, imediat după Liturghia de la Biserică, iar apoi i-au ascultat pe artiștii de muzică populară din Țara Făgărașului. Invitați speciali și, poate, cei mai așteptați artiști, au fost Mihai Teacă și Vlăduța Lupău.
,,Sperăm ca această primă ediție să fie un succes, să mai organizăm acest festival, să devină o tradiție. Festivalul a început în jurul orei 09.00 cu un campionat de fotbal. După slujba de la Biserică ne-am întâlnit cu toții în mijlocul comunității din Mândra, iar apoi de la ora 15.00 am dat drumul la spectacol la scenă. Oamenii s-au distrat și s-au simțit bine în prezența artiștilor din Țara Făgărașului, dar și în prezența lui Mihai Teacă și Vlăduța Lupău. Mulțumim tuturor pentru prezență’’, a declarat viceprimarul comunei Mândra, Emil Morar.
Invitați speciali au fost Mihai Teacă și Vlăduța Lupău Artiștii locali care au urcat pe scenă au fost Viorica Cerbu, Maria Curticăpean, Flaviu Florea, Diana Gribincea, Mioara Greavu, Mioara Marinca, Bianca Morar, Georgiana Pătrînjel, Carmina Tatomir, Ansamblul Făgărașul, Ansamblul Junii Hârseniului.
Un eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Mândra și cofinanțat de Consiliul Județean Brașov. Partener: Muzeul de Pânze și Povești Mândra.
(Alina ROMAN)