FOTO| Oamenii care răspândesc ,,superputerea’’ de a citi. Bibliotecile rurale din Țara Făgărașului, readuse la viață!


  • ,,O mână” de oameni din Țara Făgărașului răspândesc ,,superputerea” de a citi în rândul copiilor din mediul rural. În aproape doi ani, în mai multe sate ,,au răsărit” nu mai puțin de 5 biblioteci rurale, iar ambițiosul proiect continuă!

Pro TV și România Te iubesc… la Crihalma

Tânărul care stă în spatele tuturor acestor proiecte este Florin Bucuțea, originar din satul Dăișoara. Acolo unde a și fost inaugurată prima bibliotecă rurală, acum mai bine de un an. Toate cărțile, mai bine de 6.000 de volume, toate donate de oameni din toată țara. De atunci, Florin, ajutat de oameni care vor să aducă plus valoare comunităților în care locuiesc, a reușit să inaugureze încă o bibliotecă rurală, cea de la Jibert. Iar în prezent ,,lucrează” intens la alte trei biblioteci din Dacia, Crihalma și, mai nou, din Șinca Nouă.

Dăișoara

Dăișoara

Dăișoara

,,La Dăișoara, am inaugurat biblioteca în toamna lui 2019, iar de atunci copiii din sat vin la bibliotecă. Au acces la calculatoare, la internet, împrumută cărți. Își iau 2-3 cărți cu poze, le răsfoiesc și, peste o săptămână, le predau și iau altele. Iar acest lucru mă bucură cel mai mult. Îmi aduc aminte, după deschidere, am început să punem și filme în bibliotecă, întrucât avem și un videoproiector. Le-am pus ,,Prinț și cerșetor”, iar la final i-am rugat să povestească ce au înțeles, ce le-a plăcut din film. Și în acest fel i-am motivat să citească și cartea”, spune Florin.

Jibert

Jibert

Jibert

Jibert

După Dăișoara a urmat Jibert. ,,La Jibert, funcționează biblioteca încă din luna noiembrie 2020. Sunt deja copii care frecventează zilnic biblioteca. Părintele Iulian Ungureanu și profesoara Amalia Vaida, cât timp s-au desfășurat orele online, s-au dus zi de zi la bibliotecă cu copilașii fără posibilități și așa s-au desfășurat acolo orele online. Copiii care nu au avut acces la internet sau care nu au acasă tabletă sau telefon, au reușit să învețe la orele online datorită acestei biblioteci și, bineînțeles, a preotului Iulian Ungureanu, care s-a asigurat că nu le lipsește nimic micuților. Ceea ce s-a întâmplat la Jibert a fost ceva nemaiîntâlnit!”. La Jibert, biblioteca funcționează într-o clădire dăruită de primărie. Și tot administrația locală a renovat camerele și a asigurat rafturile pentru cărți. Până acum, la biblioteca din Jibert sunt peste 10.000 de volume. Toate donate de oameni cu suflet.

Florin Bucuțea și preotul Iulian Ungureanu

,,Am reușit, împreună cu învățătoarea Amalia Vaida, să facem aici orele online cu copilașii din sat. A fost prima activitate pe care am desfășurat-o în micul nostru centru educațional din cadrul bibliotecii din Jibert. Totul a pornit aici în urma unei discuții avute cu Florin și, prin bunăvoința autorităților locale, a primarului Iancu Boeriu, am reușit să ajungem aici. Ideea cu centrul educațional mi-a venit atunci când adunam cărți. Mă gândeam că biblioteca va rămâne un spațiu cum sunt majoritatea bibliotecilor, goale, nevizitate. Important este să lucrăm cu copiii, să avem ateliere de creație. Și atunci s-a nsăcut și ideea de a avea un centru educațional. Dacă nu avem activități, putem șterge praful de pe cărți. La bibliotecă avem calculatoare echipate complet, cu soft, camere web. Avem patru imprimante multifuncționale, un sistem home cinema, videoproiector, pickup cu viniluri. Avem colecție de muzică clasică pe vinil, discuri cu interpreți de muzică populară de acum 30 de ani. Avem și o colecție de timbre. Am investit pasiune și la intrarea în bibliotecă, aici avem poze din sat, nunta din Jibert, poze cu balurile din sat, cu cetele de feciori, întâmplări din viețile jibertenilor. Avem și poze cu ansamblul din Jibert, pe vremuri era foarte renumit. Nu ne vom opri din a face lucruri bune”, spue preotul din Jibert, Iulian Ungureanu.

După Jibert – Dacia și Crihalma. La Dacia, învățătoarea Maria Polexa i-a cerut ajutorul lui Florin, împreună cu fiica ei, Iulia Polexa. Raluca Roncea este profesor de limba romană în satul Crihalma. Şi ea i-a cerut ajutorul lui Florin.

Crihalma

Crihalma

Crihalma

,,La Crihalma, până acum am adunat peste 5.000 de volume și cărțile tot vin de la oameni din toată țara, nu doar din județ. Pentru că așa am și pornit campania acum doi ani, să deschidem o bibliotecă la Dăișoara din cărți donate. Și uite unde am ajuns, la câte volume, la câte biblioteci! La Crihalma ne-am oprit, momentan. Trebuie să vedem cum vom încadra rafturile promise de Primăria comunei Comăna. Și aici avem calculatoare, videoproiector. Dorim să fie un spațiu nonformal, nu doar niște rafturi prăfuite, cu cărți. La Dacia amenajăm o bibiotecă într-o sală de școală care este goală. Aici, Primăria Jibert s-a ocupat de rafturi și, până acum, am adunat peste 6.000 de volume. Acum așteptăm să fie mai cald afară, să ne apucăm să zugrăvim sala și să așezăm rafturile. Am cărat zeci de cărți de la etajele 2 și 3 din blocuri din Brașov, am așteptat 2.500 de volume de la un băiat care le depozitase în beciul lui, cărțile au venit cu autobuzul. O profesoară din Reghin a venit cu trei transporturi. Iar astfel de povești am cu sutele”, mai spune Florin.

Dacia

Dacia

Dacia

Dacia

Ultima ,,achiziție” – Șinca Nouă. Aici, totul a pornit de la o discuție purtată între Florin și profesorul de religie din Dăișoara, Iulian Roman, originar din Șinca Nouă.

,,După ce am strâns mai mult de 6.000 de volume la Crihalma și Dacia, am observat că tot vin cărți, oamenii donează în continuare. Așa că, alături de profesorul de religie din Dăișoara, Iulian Roman, originar din Șinca Nouă, am zis să mai amenajăm și biblioteca nr. 5 din Șinca Nouă. El voia să deschidă o bibliotecă în Șinca Nouă, eu voiam să continui proiectul cu bibliotecile rurale. Am vorbit cu autoritățile de acolo să găsească un spațiu, au fost foarte deschise și, din câte am înțeles, își doresc să se facă această treabă și acolo. Paralel, am pornit și o altă campanie de strângere de cărți, am postat pe blogul meu și un interviu cu profesorul de religie. În doar câteva zile am început să primit multe cărți, eram sunat chiar și din Medgidia, poveștile noastre au ajuns în toată țara. Am ajuns la peste 100 de distribuiri cu interviul în doar 3 zile, iar într-o săptămână am depășit 2.000 de volume donate”, spune Florin.

,,Sunt profesor de religie în comuna Ungra, predau religie și în satul Ungra, și în satul Dăișoara. Am urmărit foarte atent activitatea lui Florin și mi-am dorit să mă implic și eu în devoltarea infrastructurii culturale din Șinca Nouă. Așa că m-am gândit să încep cu o bibliotecă rurală adevărată. Florin a acceptat propunerea mea, am început campania de colectare de cărți pentru biblioteca din Șinca Nouă. Impactul mediatic a fost foarte mare, nu ne-a așteptat la acest lucru. Am strâns, până acum, peste 4.000 de volume. Atât tinerii, cât și oamenii din sat, au fost atât de fericiți când au auzit că vom înființa o bibliotecă în Șinca Nouă. Foarte mulți au zis că mă vor ajuuta cu tot ce se poate. Autoritățile au fost foarte deschise și mă vor ajuta. Foarte lume din sat a zis că, pe lângă o bibliotecă, să înființăm și un muzeu. Împreună cu autoritățile de aici, vrem să facem un centru cultural adevărat. Biblioteca va fi în  Șinca Nouă, acum încercăm să găsim un spațiu potrivit pentru amenajarea spațiului. Mă bucur că povestea bibliotecilor rurale am adus-o și în Țara Făgărașului”, a spus Iulian Roman, profesorul de religie.

Iulian Roman și Florin Bucuțea

Șinca Nouă

Șinca Nouă

Șinca Nouă

La viitoarea bibliotecă din Șinca Nouă vor ajunge și 14 cutii de cărți donate de biblioteca din Jibert, prin preotul Iulian Ungureanu.

Iar poveștile frumoase spuse de Florin continuă. O femeie din Brașov se oferă să țină, voluntar, cursuri de limba engleză, orele fiind online, pentru copiii din Jibert și Dăișoara. Așa că, o dată pe săptămână, copilașii vor învăța și limba lui Shakespeare, bineînțeles cursurile onlinese vor ține în bibliotecile din Jibert și Dăișoara.

,,Cu siguranță nu ne vom opri aici. Sunt atât de mulți oameni care vor să dăruiască cărți. Mulți copii din mediul rural nu au șanse, dar, dacă în fiecare comunitate ar fi o celulă, oameni care să îi atragă pe copii din mediul lor clasic înspre o altă activitate, cum ar fi o bibliotecă, cu siguranță ar fi un mare câștig! Noi, dacă reușim să deschidem 15 biblioteci rurale în județ, ar fi o împlinire”, mai spune Florin.

Fiecare dintre acești oameni lasă o urmă în urma lor. Ei știu că au ajuns să fie considerați un imbold, un punct de pornire pentru celelalte comunități din Țara Făgărașului. Au înțeles că oamenii, acum, nu mai repară doar pereți, încep să repare și suflete… cu ajutorul cărților!

(Alina ROMAN)

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.