FOTO – VIDEO| Curtea Sinagogii din Făgăraș, transformată în spațiu cultural, prin proiectul ,,Făgărașul însuflețit”! Teatru, ateliere, concert, cinema în aer liber


  • Încă de dimineață, zeci de copii au umplut curtea interioară a Sinagogii din Făgăraș, pentru a lua parte la atelierul de pictură.
  • Pe tot parcursul acestei zile, curtea Sinagogii a fost transformată în centru cultural, totul în cadrul proiectului ,,Făgărașul însuflețit”.

Teatru, expoziții, ateliere creative, concerte sau cinema în aer liber sunt câteva activități cultural-educative care fac parte dintr-un eveniment urban în Făgăraș, organizat astăzi, joi, 16 iunie, între orele 10.00-22.00, într-un spațiu care prinde viață după mulți ani, respectiv curtea Sinagogii din Făgăraș. Evenimentul este organizat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și organizația norvegiană OPEN Transformation și face parte din proiectul „Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin”, care are ca scop activarea spațiilor nevalorificate din oraș.

Manuela Negrilă

,,Acest atelier face parte din proiectul ,,Făgărașul însuflețit – apropierea civică a spațiilor abandonate în orașe în decline. Este un proiect inițiat de Asociația Make Better București, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și Asociația Open Transformation Norvegia. Am început acest proiect prin a carta spațiile mai puțin folosite sau abandonate din oraș. Acest lucru a fost realizat anul trecut, cu elevi de liceu și tineri, dar pe parcurs s-au alăturat și oameni din comunitate. Apoi, în acest an, am avut ateliere în care am strâns tinerii și am văzut toate aceste spații și ne-am gândit cum le-am putea transforma. Am încercat să le însuflețim tinerilor că ei, prin dorința și puterea de a mobiliza oamenii din jurul lor, pot schimba un loc fără prea mult efort. Iar apoi am arătat și cum putem face acest lucru. În acest sens, am ales Sinagoga, un spațiu puțin explorat, dar cu posibilități foarte multe. Împreună cu colegii norvegieni, care sunt și arhitecți, și cu ajutorul Fundației Comunitare Țara Făgărașului, iată că am reușit să ajungem în acest punct. Am comunicat despre acest eveniment din timp, lumea deja știa de el și deja curtea Sinagogii este plină. Am avut de dimineață copii la atelierul de pictură, însă, pe parcursul întregii zile sunt așteptați făgărășenii și la alte activități”, a spus Manuela Negrilă, project manager Asociația Make Better.

Cristiana Metea

Un alt spațiu care se dorește a fi pus pe harta municipiului este malul Oltului, acolo unde deja organizatorii s-au gândit la diverse activități.

,,Ne doream de mult acest spațiu comunitar, încercăm să îl deschidem cât mai mult timp de acum încolo pentru proiectele noastre și evenimentele noastre. Iată, este un loc sigur, în care copiii se bucură și, de ce nu, să organizăm aici și alte evenimente. Și, poate așa, putem atrage și mau multe fonduri pentru a renova și clădirea Sinagogii, care are potențial mare, sperăm să îl transformăm într-un centru cultural”, a spus Cristiana Metea, director executiv Fundația Comunitară Țara Făgărașului.

Așadar, astăzi sunteți așteptați la workshopuri, concert de chitară, teatru, cinema. Mai jos programul:

● 10.00 & 14.00: Atelier cianotipie, Asociația Renascendis
● 12.00 & 16.00: Workshop Făgăraș (re)memorabil: Topografii dispărute, Asociația Renascendis
● 16.30 – 17.30: Concert chitară (acoustic), Cristina Demeter
● 18.00 – Performance teatru, Vladimir Vărzaru, Clubul Elevilor
● 19.00 – Concert live Teodora Tărcuță
● 20.00 – Masa bunei vecinătăți
● 21.30 – Cinema în aer liber

Pe parcursul întregii zile:
● Colț de joacă pentru copii & adulți
● Expoziția de fotografie Evreii lui Sárdi

● Atelier de arte vizuale coordonat de Mândra Chic
● Instalații tematice
● Spațiu de lectură & povești

Accesul la oricare dintre activități este gratuit.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.