Ilie Moromete şi Cocoşilă au primit 10 minute de aplauze


Marcel Iureş (jucându-l pe Ilie Moromete) şi George Mihăiţă (jucându-l pe Cocoşilă) au umplut până la refuz sala de spectacole a Casei de Cultură, vineri seara.moromete-1-650x435-7

S-a jucat piesa ,,Păi, despre ce vorbim noi aici, domnule?”, o adaptare după romanul lui Marin Preda.

Cei doi ţărani, Moromete şi Cocoşilă, au pus la cale toată România din pragul celui de-al Doilea Război Mondial, preţ de 90 de minute cât a durat piesa: au discutat despre tot şi despre toate, despre legionari, despre corăbii, despre găini, despre politică, fără să epuizeze niciun subiect şi fără să

36002501_1894106433968222_3570694200527683584_ngăsească vreo rezolvare – de moment sau de viitor – comunităţii din care provin.

Celelebra Poiană a lui Iocan din romanul lui Preda s-a mutat pe scena Casei de Cultură o oră şi jumătate. După cele 90 de minute de teatru, sala s-a ridicat în picioare şi a aplaudat 10 minute neîntrerupt.

În Poiana lui Iocan, regizorul a montat un gard. Dincolo de gard se afla absolutul, un absolut văzut prin ochii a doi ţărani autentici din Câmpia Dunării.

Actorii au fumat tutun în timpul piesei şi au mâncat pe scenă fasole cu ceapă.

Replicile lui Iureş şi Mihăiţă au fost delocioase. ,,Spionez prostia oltenilor”, spunea la un moment dat Mihăiţă (Cocoşilă), în contextul în care ambii actori sunt olteni.

Ideea acestei piese de teatru – avea să povestească Iureş imediat după primele reprezentaţii ale piesei – a pornit într-o cârciumă din Sibiu. Piesa este concepută de Cătălin Ştefănescu şi regizată de Alexandru Dabija. La Făgăraş a ajuns ca parte a programului cultural Art Festin.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.