Vineri, 28 februarie 2025, s-au împlinit 92 de ani de când în ţara noastră există conceptul şi instituţia de Protecţie Civilă.
Protecția civilă a luat fiinţă în anul 1933 în România, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”.
Detaşamentele de pompieri din ţară, cu acest prilej, au primit copiii în vizită să vadă tehnica pompierilor, au avansat în grad anumiţi pmpieri care s-au făcut remarcaţi în activitate sau au expus tehnica pentru a fi văzută de public. Nu a făcut excepţie nici Detaşamentul de Pompieri din Făgăraş, care şi-a deschis porţile pentru cei mai mici dintre vizitatori.
Copiii, însoţiţi de părinţi şi bunici, au putut merge la Detaşamentul de pe strada Luncii din Făgăraş, atât sâmbătă, cât şi duminică, între orele 10.00 şi 14.00. Au fost primiţi în hala în care pompierii îşi ţin autospecialele şi echipamentele specifice.
Ei au putut admira şi chiar s-au putut urca în maşina de descarcerare cu care angajaţii ISU se deplasează la accidente şi la deblocări, pe autoscara mecanică ce este folosită în salvări de la înălţime, în autospeciala SMURD, în autospeciale de stingere cu capacităţi de 10.000 de litri şi 4.000 de litri, în maşini pentru transport etc. De asemenea, au mai văzut motopompe pentru intervenţii la inundaţii de mărimi diferite, o barcă pneumatică pentru căutări şi intervenţii pe apă sau chiar animale din lemne, folosite de pompieri la cursurile pentru salvarea animalelor.
La Detaşamentul de Pompieri din Făgăraş există un poligon de antrenament, unde pompierii din ţară vin să se antreneze. Aici se fac mai multe tipuri de cursuri, de la salvarea animalelor, la lichidarea incendiilor. Cei interesaţi de zona de antrenament au putut să o vadă în aceste zile, odată cu autospecialele din dotare. Acolo sunt amenajate containere în care se pot provoca incendii, uşi pe care trebuie să le spargă în misiuni de salvare sau construcţii pe care fac exerciţii la înălţime.
În 13 septembrie, la nivel naţional se sărbătoreşte şi Ziua Pompierilor, prilej cu care de asemenea va avea loc Ziua Porţilor Deschise. Fiind cald, autospecialele sunt scoase în curtea unităţii, iar micii vizitatori pot acţiona sirenele şi pot vedea chiar incendii simulate.
De Ziua Protecţiei Civile, fiind la finalul iernii, tehnica pompierilor este expusă la interior.
Sub deviza ,,Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecţia Civilă reprezintă un ansamblu întreg de măsuri de prevnire şi activităţi de apărare a populaţiei civile împotriva atacurilor militare şi teroriste, a dezastrelor naturale şi a accidentelor.
(Cristina Cornilă)