Ion Negrilă: ,,Nu partidul îți creează personalitatea, nu partidul îți spune cine ești și ce poți face, nu te raportezi la partid, ci la oameni. E la fel ca atunci când ai catedra în două școli. Nu denumirea școlii te face mai bun, ci munca ta!”


Salut Făgăraş: Înainte de a-l cunoaşte pe politicianul Ion Negrilă, vrem să facem cunoştinţă cu omul Ion Negrilă. Cine sunteţi?

Ion Negrilă: Cine sunt? În primul rând sunt un om care toată viața a încercat să lase loc de bună ziua. Sunt născut în Făgăraș la data de 5 februarie 1972. Părinții mei sunt din Țara Făgărașului: tata din Mărgineni, mama din Sebeș. Am urmat gimnaziul la Școala Generală Nr. 2 Făgăraș (Școala Gimnazială Ovid Densusianu), prima treaptă de liceu la Colegiul Național Radu Negru, după care, în 1988, am intrat la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj Napoca. În acel moment o parte din viitorul meu se închisese, deoarece fiind student teolog nu mai aveam nicio altă oportunitate. În acea perioadă am avut onoarea și bucuria să o cunosc pe doamna Doina Cornea, pe care o vizitam o dată pe săptămână împreună cu un coleg. Claritatea și profunzimea ideilor dânsei mi-au marcat adolescența. A venit revoluția. Am participat la revoluție în Cluj. Nu puteam să stăm în cămin când ceilalți erau în stradă. Pentru prima dată cântam liberi ,,Deșteaptă-te române”, imnul revoluției pașoptiste și viitorul imn național. Am terminat Seminarul teologic si am urmat Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj (printre putinele unități de învățământ superior recunoscute în acel moment în întreaga lume). Am absolvit apoi un masterat în Management la Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu. În anul 1997 m-am căsătorit și împreună cu soția mea (amândoi suntem făgărășeni) am hotărât să venim acasă, pentru că întotdeauna am iubit Făgărașul. În urma concursului de titularizare, deși erau două posturi scoase în Făgăraș, unul la Generală 1 și altul la Generală 2, am optat pentru Generală 2, școala de suflet, coleg cu foștii mei profesori. La un an după intrarea în sistem, colegii profesori din Făgăraș m-au ales lider de sindicat pe zona Făgăraș. În urma acestei alegeri am devenit și vicepreședinte al sindicatului Diaconu Coresi Brașov. În 2005, în urma unui concurs, am devenit director la Voila, apoi am revenit la Generală 2 ca director. În 2017, în urma concursului organizat de Ministerul Educației, am ocupat postul de inspector general adjunct, post vacant la acea dată, fiind singurul care a promovat dintre toți participanții din țară. Din 2016 sunt consilier local în cadrul CL Făgăraș. Între timp, am urmat cursuri post universitare în absorbția de fonduri și în psihopedagogie, iar în acest moment sunt doctorand în comunicare și sociologie.

prof. Ion Negrilă

Salut Făgăraş: Toată viaţa profesională v-aţi dedicat-o copiilor. Aveți şi dvs. copii. Ce le oferă lor astăzi Făgăraşul şi ce v-aţi dori să le ofere?

Ion Negrilă: Făgărașul le oferă un sistem educațional excelent. Avem profesori buni, oameni care pun pe primul loc această misiune, concurăm la nivel național cu multe din școlile de prestigiu din țară. Mi-aș dori să le ofere și posibilitatea de a rămâne în Făgăraș. Faptul că ei pleacă este unul din punctele slabe ale Făgărașului. Pot fi aduși în momentul când le vom oferi ceva. Acel ceva pe care ei îl vor, nu acel ceva pe care noi îl vrem pentru ei. Cred că ar trebui ascultați!

Salut Făgăraş: Aveţi viziune de manager în domeniul educaţiei din postura de conducător al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov. Ce îi lipseşte sistemului de învăţământ local?

Ion Negrilă: Încrederea! Forța de a se opune celor care nu cunosc sistemul și încearcă să își dea cu părerea. În momentul când faci performanță înseamnă că folosești metodele cele mai bune pentru educația copiilor. Implicarea altor factori duc la scăderea performanței. I-aș implica pe colegii profesori în toate proiectele administrației locale, pentru că avem toate specializările necesare.

Salut Făgăraş: Nu vă e străină administraţia publică, prin prisma funcţiei de consilier local. Ce aţi putea face mai mult ca primar decât aţi putut ca şi consilier?

Ion Negrilă: Aș avea un alt tip de abordare a problemelor administrative, o altă comunicare, o altă viziune economică, socială, educațională, culturală. Consilierul local poate propune proiecte, dar nu le poate implementa.

Salut Făgăraş: Ce succes personal din punct de vedere politico-administrativ ne puteţi împărtăşi legat de mandatul 2016-2020 şi ce regret aveţi?

Ion Negrilă: Ca succes personal aș menționa inițierea proiectului grădiniței ce se construiește acum pe strada Cetății. L-am inițiat în 2017, înaintând propunerea către Ministerul Educației și urmărind cursul acesteia până la implementare. Mi-am propus să realizez ceva oriunde merg sau în orice poziție mă aflu.

Regrete? Haideți să nu mai regretăm, ci să facem mai multe.

Salut Făgăraş: Petre Ţuţea, cunoscut la începuturile sale ca fiind fidel politicii de stânga, a declarat: ,,Cine, la 20 de ani, nu este de stânga, nu are suflet. Cine, la 40, mai e de stânga, este un imbecil. Căror merite ale acestui partid se datorează stăruinţa dvs. pentru o politică social-democrată?

Ion Negrilă: Această replică este una care a fost folosită de foarte multe ori în discuții politice. Filosoful român Petre Țuțea a folosit-o într-un interviu dat după 1990 pentru TVR într-o variantă asemănătoare, citându-l pe fostul premier francez George Clemenceau. Țuțea spunea: Eu, în tinerețe, am fost om de extrema stângă. Și la maturitate, de extrema dreaptă. Iar acum mă consolez cu calitatea mea de român întreg. … Am fost în tinerețe de stânga din generozitate. Pentru că, vorba ceea: dacă până la 30 de ani nu ești de stânga, n-ai inimă, dacă după 30 de ani mai ești de stânga și nu ești conservator, ești cretin.

Aș vrea să răspund cu o vorbă de duh spusă de către marele Gabriel Garcia Marquez: „Eu nu sunt nici de stânga, nici de dreapta. Eu sunt inteligent”. De ce spun acest lucru, pentru că tehnologia și evoluţia au schimbat oarecum conceptele de stânga şi dreapta. Lucrurile nu mai sunt alb şi negre, sunt gri. Da, solidaritate, economie socială, dezvoltare sustenabilă, nu sunt concepte de stânga ci sunt concepte de dezvoltare promovate de filosofi, sociologi sau economişti gen Joseph E. Stiglitz, Manfred Max-Neef sau Jacque Fresco.

Stânga şi dreapta ca doctrine ideologice se contopesc în aceste politici. Nu se poate vorbi de stânga şi dreapta când vorbeşti despre „international development” sau despre politicile ONU sau OSCE.

Apare conceptul de Capitalism social care încearcă să  amestece cele mai bune calităţi ale fiecărui sistem, în timp ce dezavantajele ambelor sisteme sunt înlăturate. În cele mai multe teorii ale capitalismului social, implicarea guvernului este legată proporţional cu poziţia economică a individului. Persoanele bogate sau cu  venituri medii  vor simţi cel mai puţin efectul politicilor macroeconomice ale acestui sistem, deoarece acestea sunt sprijinite prin punerea în practică a pieţei capitaliste. Persoanele cu venituri mai mici ar avea avantajul unor programe sociale, administrate de guvern, cum ar fi programele de asistenţă medicală low-cost sau de formare de locuri de muncă, deoarece piaţa liberă capitalistă este în mod necesar mai puţin preocupată de supravieţuirea lor. Prin asistarea persoanelor din straturile economice inferioare, guvernul urmăreşte principiile capitalismului social pentru a stimula aceste persoane să intre în categoria superioară a societăţii, acolo unde  ei sunt capabili să supravieţuiască într-o economie de piaţă liberă.Acest concept a fost introdus în 1949 în Germania de Vest, de cancelarul Konrad Adenauer. François Mitterand, Nelson Mandela, Martin Luther King Jr, Albert Einstein, George Orwell, Bertrand Russell au fost personalităţi ale politicii sau culturii globale ale secolului XX.

Nu partidul îți creează personalitatea, nu partidul îți spune cine ești și ce poți face, nu te raportezi la partid, ci la oameni. E la fel ca atunci cand ai catedra în două școli. Nu denumirea școlii te face mai bun ci munca ta, dăruirea pentru ceea ce faci și, nu în ultimul rând, încercarea de a schimba ceva. La Făgăraș, împreună cu colegii din organizație, vrem să facem un alt tip de politică, unul care se bazează pe sinceritate și deschidere, vrem cetățeanul partener. Lucrurile vin din interior, datorită oamenilor care formează partidulul si nu ideologiilor, oamenii simpli care te susțin sunt forța unui partid, trebuie să ai respect. Putem schimba doar din interior, cu implicare și de la bază.

Salut Făgăraş: Conform declaraţiei de avere, aveţi un apartament deţinut împreună cu soţia şi o maşină. Unii ar zice că sunteţi cam sărac, alţii că sunteţi onest, alţii s-ar gândi că jucaţi la păcănele. Dar care este adevărul?

Ion Negrilă: Am să vă spun o poveste, ca la școală:

Într-o bună zi, tatăl unei familii înstărite hotărî să-și ducă fiul într-o călătorie pentru a-i arăta cât de bogați sunt ei și felul în care trăiesc oamenii simpli. Tatăl și fiul petrecură mai multe zile și nopți la ferma unei familii sărace.

Întorși acasă, tatăl își întrebă fiul:

– Ei bine, fiule, cum ți s-a părut călătoria?

– Ooo, mi-a plăcut foarte mult, tată!

– Ai văzut cât de săraci sunt unii oameni? întrebă tatăl.

Fiul îi răspunse:

– Am văzut că noi avem un câine și ei au patru. Noi avem o piscină, iar ei au un iaz uriaș. Noi avem becuri în grădină, ei au stelele nopții. Noi avem o bucată de pământ, ei au câmpuri largi ce se întind dincolo de orizont. Noi avem servitori, iar ei îi servesc pe alții. Noi ne cumpărăm mâncarea, ei o cultivă. Noi avem ziduri care ne apără proprietatea, ei au prieteni care îi ocrotesc.

La auzul vorbelor fiului său, tatăl rămase încremenit. Fiul adăugă:

– Tată, îți mulțumesc că mi-ai arătat cât de săraci suntem!

Morala: Adevărata bogăție nu este dată de lucrurile materiale pe care le avem, ci de ceea ce sălășluiește în sufletele noastre. Prietenii, bunătatea și libertatea sunt adevăratele comori ale vieții.

Din punct de vedere material am exact cât am nevoie.

Salut Făgăraş: De ce vă este teamă mai tare: să nu faceţi Covid sau să nu pierdeţi alegerile?

Ion Negrilă: Nu îmi e teamă decât de judecata lui Dumnezeu. Viața noastră nu se oprește nici la Covid și nici la alegeri. Covid-ul nu este singura boală a lumii. Avem copii cu tetrapareze, parapareze, tot felul de boli incurabile. De ce să câștigi alegeri? Pentru a putea ajuta. Important este ce hotărâri iei în diferite situații. Ele sunt praguri pe care trebuie să le trecem. Câștigi prin ceea ce faci, prin faptele tale, nu prin dorința de a câștiga ceva.

Salut Făgăraş: Vă rog să enumeraţi 3 lucruri care ar schimba semnificativ calitatea vieţii din Făgăraş şi pe care aţi fi în putere să le implementaţi dacă făgărăşenii vă investesc cu încrederea lor.

Ion Negrilă:

  • Infrastructura culturală și educațională
  • Regândirea modalității de salubrizare a orașului
  • Transparența decizională și implicarea comunității în luarea deciziilor (deciziile pe care le iei trebuie explicate și să-ți faci cetățeanul partener în implementarea proiectelor, nu doar beneficiar). Astfel se poate opri fragmentarea societatii si a polemicilor de genul daca se face, de ce se face si daca nu se face, de ce nu se face.
  • Reabilitarea infrastructurii drumurilor

Salut Făgăraş: Sunteţi cunoscut ca un om politic non-polemic. Cum altfel v-aţi putut impune şi v-aţi putut face auzit în meseria aceasta?

Ion Negrilă: Meseria mea este de profesor. Nu polemizez, încerc să dialoghez. Niciodată polemica nu a dus la progres. A dus la ceartă, ură, scandal. Nu m-am impus, ci mi-am căutat parteneri, colegi, prieteni cu care am dialogat si am reușit. Am încercat să schimb modul de a face politică. De multe ori mi s-a spus păi dacă nu spui și strigi, nu vei ieși niciodată primar. Pot să vin și să spun ce gândesc și ce vreau să fac. Nu spun ce nu s-a făcut, pentru că toți trăim în aceeași urbe și vedem ce e bine și ce nu! Din acest motiv oamenii și partidele au imaginea pe care o au.

Salut Făgăraş: Vă mulţumesc!

 

(Cristina Cornilă)

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.