Pentru că avem multe de spus!

.

Lacăt pe groapa de gunoi a Făgărașului. Ce impact a avut asupra firmelor făgărășene


groapa de gunoiDe aproape 2 luni  groapa de gunoi de pe Dealul Galațiului a fost închisă de autoritățile locale. La ora actuală din Făgăraș pleacă 40 de tone de gunoi menajer spre alte destinații: la stațiile ecologice de la Rupea și de la Săcele.

Pentru ca toate aceste costuri să nu afecteze prețul pe care populația îl plătește, reprezentanții societății de salubritate împreună cu cei ai primăriei, au reușit să găsească rezolvare.

Groapa de gunoi de pe Dealul Galațiului a fost închisă. De asemenea, am pus și pază acolo. Ca să rezolvăm problema gunoiului din oraș, s-au găsit modalități de depunere la groapa ecologică de la Rupea, la groapa ecologică de la Săcele. Iar în prezent sunt discuții cu Fabrica de ciment de la Hoghiz, pentru arderea gunoiului. Având dotarea necesară de transport, s-au închiriat 7 ha, lângă Combinat, unde se depun temporar deșeurile pentru  a putea colecta gunoiul. Cu tirul închiriat de la comuna Recea se încarcă și se transportă în locațiile de mai sus. Ca să nu scumpim prețul pe gunoiul colectat din oraș, ne-am gândit să cumpărăm o bandă de selectare a gunoiului. Iar din ce selectăm să acoperim costurile de depozitare a gunoiului. De la 1 ianuarie 2017, pe tonă se mai plătesc încă 80 de lei. Ca să nu intre într-o imposibilitate de a mai funcționa firma Salco și de a nu mări prețul gunoiului, trebuie să să aducem venituri suplimentare“, ne-a spus primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu.

primar sucaciu

O stație de sortare a gunoiului poate ajunge și la 1 milion de euro. Însă există fonduri europene de până la 20 de milioane de euro în acest sens.

Această rezolvare a problemei, de cumpărare a unei benzi de selectare a gunoiului, este pe termen scurt. Pe termen mediu, Țara Făgărașului, zona Rupea, prin Consiliul Județean Brașov, are posibilitatea de a accesa fonduri până la 20 milioane de euro pentru rampă de transfer, stație de selectare, groapă ecologică. Sau ne putem gândi și la tehnologiile pe care țările din Uniunea Europeană le practică, transformarea gunoiului în energie. Noi ne gândim și la aceste posibilități. Am studiat problema ca acea instalație care arde gunoiul să nu polueze“, a mai spus Sucaciu.

Firmele de construcții, obligate să încheie contracte cu Salco

Dacă până acum firmele de construcții și persoanele juridice aruncau deșeurile menajere și de construcții pe fosta rampă de gunoi a Făgărașului, de acum acest lucru va fi imposibil de făcut. Tocmai din acest motiv, acestea trebuie să încheie în sfârșit contracte cu firma de salubrizare. „Prețul gunoiului nu va crește. Indiferent că aplicăm finanțarea europeană sau nu, ne-am preocupat să avem venituri să nu creștem pe colectarea gunoiului/pers fizică/juridică. Veniturile pot crește printr-un altfel de management. Nu toată lumea plătește prețul gunoiului. După ce am închis groapa de gunoi, persoane juridice deja au contactat firma Salco să li se ridice gunoiul în containerele mari. Firmele de construcții vor fi obligate să aibă un contract cu firma de salubritate pentru a li se ridica molozul. Atunci firma Salco va avea venituri suplimentare. Este mediul nostru, în care trăim, și trebuie să îl protejăm“, a mai specificat primarul Făgărașului.

Să nu uităm, însă, că cine va mai arunca gunoiul la întâmplare, va primi amenzi usturătoare, Poliția Locală va supraveghea îndeaproape ca acestlucru să nu se mai întâmple.

(A. ROMAN)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.