Ledgendarul Ivan Patzaichin caută, din nou, la Făgăraș, campioni la vâslit


ivan patzaichin1Fostul canoist român Ivan Patzaichin se află din nou la Făgăraș în aceste zile, unde promovează a doua ediție a Festivalului Artfestin, eveniment cultural ce va avea loc la începutul lunii august la Făgăraș. 

Ca și anul trecut, dorința lui este aceea de a căuta campioni la vâslit, întrucât, în cadrul festivalului, va avea loc și un concurs de vâslit în canotci. Concursul se va desfășura tot la Lacul Cetății. Însă Ivan Patzaichin caută soluții ca acest concurs sa aibă loc și pe râul Olt. Însă acest lucru se va întâmpla, probabil, de anul viitor.

Este a doua oară când vin aici, la Făgăraș, unde se va desfășura un concurs de vâslit în canotci. Însă eu sunt convins că vom face lucruri din ce în ce mai frumoase. Aveți multe posibilități, atât în apele din jurul Cetății, cât și pe râul Olt, un râu foarte important pentru noi. De la prima ediție Artfestin am plecat din Făgăraș cu satisfacția că au fost foarte mulți copii, deși vremea nu ne-a fost prielnică. Sunt convins că în acest an vor fi și mai mulți copii și tineri alături de noi, am primit foarte multe semnale de la făgărășeni, nerăbdători să organizăm un nou concurs de vâslit pe lacul Cetății“, ne-a mărturisit Ivan Patzaichin.

A.U.R. – Apele Unite ale României

Acesta a mai adăugat că, pe lângă concurs, copiii sunt așteptați și la un atelier în care cei mici vor putea să vadă cum se construiesc bărcile și, de asemenea, vor avea și ei ocazia să construiască una. Pentru început vor construi o barcă doar din hârtie, dă asigurări Ivan Patzaichin. Activitățile ce vor avea loc fac parte din campania “Apele Unite ale României” (A.U.R), inițiată de Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23”.

ivanProiectul A.U.R. – Apele Unite ale României, este un proiect lansat de Asociație, în care încercăm săatragem cât mai multe autorități, ca apele, încet-încet să devină mai prietenose cu comunitatea, iar comunitatea să devină cât mai responsabilă față de ape. Nu e plăcut să vezi atâtea râuri pline cu gunoaie, iar noi tocmai asta încercăm să facem, să conștientizăm oamenii, dar și autoritățile. A.U.R. este un proiect care dorește să recupereze, într-un fel, această resursă – apa – către comunități“, ne-a mai declarat Ivan Patzaichin.

A doua ediție Artfestin va avea loc în perioada 9-11august. Acest festival cultural a debutat anul trecut, mai precis în periaoada 21 – 24 iunie, şi a fost despre Marcel Iureş, Margareta Nistor, Ivan Patzaichin, adică proiecții de filme clasice, spectacole de teatru, concerte, conferinţe despre istoria Ţării Făgăraşului, canotaj pe lacul Cetăţii etc. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală ArtRaising, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Făgăraş. Reprezentanţii Asociaţiei ArtRaising sunt soţii Lidia Solomon şi Sorin Solomon, precum şi criticul de film Irina Margareta Nistor. În cadrul festivalului se desfăşoară şi o competiţie de vâslit în canotci pe lacul Cetăţii, echipaje de 10+1, sub coordonarea multiplului campion mondial Ivan Patzaichin.

În prima seară Artfestin vom avea o prezentare de film mai deosebită, un film din anii ’20, cu muzică live, voce Irina Margareta Nistor. Apoi vom avea, în cea de-a doua seară, concert Celelalte Cuvinte. Invitatul surpriză va fi Eugen Ovidiu Chirovici, îl consider unul din cei mai mari scriitori contemporani și cel mai tradus scriitor din România. Este și făgărășean și vine cu drag, să fie alături de concetățenii săi“, ne-a declarat și Sorin Solomon.

sorin solomon,,Ne bucurăm să aducem ArtFestin şi în acest an aproape de iubitorii de cultură din Ţara Făgăraşului şi de pretutindeni. Sperăm ca publicul să participe în număr cât mai mare la cele trei zile de film, teatru, carte, muzică, activități sportive și pentru copii. Festivalul va prilejui întâlniri cu personalități precum Ivan Patzaichin, Marcel Iureș, Eugen Ovidiu Chirovici, într-un adevărat festin cultural găzduit de Cetatea Făgărașului”, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgăraşului.

Artfestin cu arome europene

A doua ediție Artfestin își propune să aducă în prim plan filmele europene. Proiectiile speciale ale acestei editii sunt: “Parking”, in regia lui Tudor Giurgiu, “Leto/O vara rock and roll”, “Cold War/Razboiul rece”, “Everybody knows / “Toata lumea vorbeste”, ” Woman at War/”Femeie in razboi”. Cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, vor fi proiectate cinci scurt metraje regizate de cineasti europeni, reunite in cadrul campaniei EUandME, ce prezinta o colectie de povesti emotionante care ne dezvaluie ce face Europa pentru fiecare cetatean al sau: “La Cle”/”Cheia” (FR), “The Living Hostel”/”Pensiunea vie” (GER), “The Loner”/”Singuraticul” (PL), “The Shape”/”Forma” (BE) si “New World Symphony”/”Simfonia din lumea noua” (RO). Scurt metrajele vor fi proiectate vineri, 9 august, la ora 21:00, pe ecranul montat in fata Cetatii.

Intrarea la toate evenimentele este liberă, în măsura locurilor disponibile. Accesul la piesele de teatru se va face pe bază de înscriere, detaliile urmând să fie anunțate de Casa de Cultură Făgăraș.

Între programul ARTFESTIN – AICI (CLICK)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.