Lisa: ajutoarele sociale, trecute în cârca Primăriei, se ridică la 1,1 milioane de lei într-un an


De anul acesta s-au modificat prevederile legislative care se referă la acordarea ajutoarelor sociale prevăzute de Legea 416/2001 privind venitul minim garantat. Din acest exerciţiu financiar, plata sumelor în cauză se va realiza strict din bugetul local, ceea ce face ca unele primării să fie împovărate de noile plăţi. În această situaţie este şi comuna Lisa.

Gheorghe Moga - primar Lisa

Gheorghe Moga – primar Lisa

,,Numărul dosarelor având ca obiect cereri de ajutor social se ridică la această oră la 109. Dintre acestea acum avem 60 în plată. Într-un dosar pot fi două sau trei persoane care primesc ajutor. Suma totală din dosar nu este însă egală cu valoarea ajutorului înmulţită cu numărul de persoane. Spre exemplu, o persoană primeşte un ajutor social de 250 de lei. Dacă într-un dosar sunt două ajutoare, acestea cumulate nu sunt 500 de lei, ci mai puţin, undeva între 400 şi 500 lei. Valoarea ajutorului pe persoană scade cu cât sunt mai mulţi beneficiari în dosarul respectiv. Dar, chiar şi aşa, pentru Primărie aceste ajutoare reprezintă un mare efort financiar. Până anul acesta 10% din valoarea ajutorului o suporta o bugetul local, iar 90% venea de la bugetul de stat. Din 2019 toată valoarea a trecut în cârca Primăriei. Estimăm că într-un an de zile aceste plăţi se ridică la circa 1,1 milioane de lei”, a declarat primarul Gheorghe Moga (foto).

Cele mai multe ajutoare sociale se duc în cartierul Domneasca din sediul de comună.

În restul dosarelor înregistrare la Primărie, dar care nu sunt în plată, oamenii fie nu îşi fac orele de muncă, fie sunt plecaţi în străinătate, de regulă în Germania sau Spania.

Pentru primirea acestor ajutoare beneficiarii lor sunt obligaţi să presteze ore de muncă în folosul comunităţii din care provin. Potrivit edilului, muncile la care sunt solicitaţi sunt: curăţarea de şanţuri, adunarea mizeriilor din sat şi de la ieşirea din sat, crăpatul lemnelor pentru şcoală etc.

De asemenea, la nivelul comunei Lisa există şi 29 de dosare în plată pentru asistenţii persoanelor cu handicap.

inchirieri ecoterm
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.