Pentru că avem multe de spus!

.

Media de vârstă a preoţilor din Ţara Făgăraşului este de 40 de ani. Două parohii sunt vacante!


Protopopiatul Ortodox Român Făgăraş are două parohii vacante în acest moment. Este vorba de cea din localitatea Săvăstreni, comuna Recea, şi cea din satul Calbor, comuna Beclean.

Biserica ortodoxă din Savastreni

Biserica ortodoxă din Savastreni

La Săvăstreni parohia a rămasă liberă după ce părintele Cristian Bica s-a transferat la Voivodenii Mari, comuna Voila. Pe de altă parte, preotul Cristian Tatu, cel care slujea la biserica din Voivodenii Mari, a primit transferul la un lăcaş de cult din Braşov.

La Calbor parohia a devenit vacantă după transferul părintelui Adrian Grosu la Teliu.

Potrivit părintelui protopop Marius Corlean, la ora aceasta cele două parohii sunt singurele vacante din aria Protopopiatului. Candidaţii care doresc să ocupe aceste posturi pot depune dosarele în acest sens la sediul Protopopiatului din Făgăraş.

Arhiepiscopia Sibiului, de care aparţine şi zona noastră, a dat publicităţii posturile clericale vacante din aria sa. Sunt patru posturi vacante la această oră: Sibiu, Biertan, Săvăstreni şi Calbor.

40 de ani, media de vârstă a preoţilor din Ţara Făgăraşului

În ultimele luni a scăzut media de vârstă a preoţilor din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Făgăraş, ca urmare a faptului că au fost instalaţi mai mulţi preoţi tineri.

preotiA fost instalat preotul Daniel Smădu la Biserica ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din oraşul Victoria, ca urmare a faptului că tatăl său, părintele Octavian Smădu, s-a pensionat. A fost instalat părintele Cătălin Socaciu la Boholţ, ca urmare a faptului că preotul de acolo, Ioan Paroş, s-a transferat la Biserica brâncovenească din Făgăraş.

,,La ora aceasta putem spune că media de vârstă a preoţilor din cadrul Protopopiatului nostru se învârte în jurul a 40 de ani”, susţine protopopul Făgăraşului. Protopopiatul numără 83 de preoţi parohi.

Ieşirea la pensie a preoţilor este supusă dreptului comun în vigoare, adică la vârsta de 65 de ani. ,,În zona noastră există cultura tradiţională că preotul care iese de la altar după pensionare face o cerere către Mitropolia Ardealulului pentru a i se permite slujirea în continuare în parohia în care a activat”, explică protopopul Marius Corelan.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *