Medicul Ion Mehedințu: ,,Covid-ul se cunoaște din 1930!”


De la începutul pandemiei de coronavirus au existat întrebări referitoare la infectarea copiilor cu Covid-19, rămase de multe ori fără răspuns sau cu răspunsuri contradictorii. Pentru o opinie medicală, l-am căutat pe medicul pediatru Ion Mehedințu, cel care a fost director medical al Spitalului din Făgăraș și șeful Secției de Pediatrie, iar în prezent face parte din echipa de medici de la Clinica Paltinul din orașul Victoria.

Dr. Ion Mehedințu

Potrivit medicului făgărășean, părinții pot renunța la cele mai multe dintre îngrijorările lor referitoare la îmbolnăvirea copiilor de Covid, căci cei mici în general nu dezvoltă această boală, iar, dacă totuși o fac prin excepție, ea va fi într-o formă ușoară.

,,Poate puțină lume știe, dar Covid-ul se cunoaște din 1930, nu de astăzi. Tulpina care se numește Covid-19 a fost depistată în anul 2019, dar are la origini o afecțiune care era cunoscută și acum 90 de ani. Ea s-a tot transformat până în prezent, pentru că este firesc să se tot producă mutații frecvente. Cazurile de Covid la copii nu sunt grave. Doar în mod excepțional pot apărea complicații post-virale. Și nu vorbim aici doar de copii mici, ci și de tineri de până la vârsta majoratului, care, dacă fac cumva această boală, o fac doar într-o formă ușoară, ce nu necesită terapie intensivă”, a explicat dr. Mehedințu.

Chiar dacă în spațiul public au tot apărut explicații, venite nu neapărat de la personal medical de specialitate, potrivit cărora vaccinurile copilăriei acționează ca un scut și împotriva noului Covid, medicul pediatru le respinge. ,,Nu vaccinurile din copilărie le vin în ajutor copiilor împotriva infectării cu coronavirus, pentru că ele sunt setate pe anumite tipuri de virusuri, altele decât Covid-19. Copiii se nasc cu un capital de anticorpi moștenit de la mamă. Acești anticorpi îi apără în primele 2-3 luni de viață. Apoi încep să își dezvolte propriul sistem imunitar, care el le va fi scut de apărare, iar acest sistem este într-o continuă dezvoltare până pe la vârsta de 7 ani”, explică doctorul.

În acest aproximativ un an, de când virusul a pătruns și în țara noastră, medicul nu a întâlnit niciun copil infectat cu Covid-19. El spune, în schimb, că infecțiile pe căile respiratorii ale copiilor, dintre care 90% sunt virale, au o simptomatologie asemenătoare cu cea a Covid-ului, respectiv tuse, febră, modificarea stării generale etc. Nu consideră, însă, situația la fel de lejeră și în privința adulților, așa încât recomandă prevenția și vaccinul anti-Covid.

(Cristina Cornilă)

 Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.