Pentru că avem multe de spus!

.

Mihai Viteazu a intrat în Cetate. Pentru a doua oară!


Prima oară s-a întâmplat în anul 1599, când Mihai Viteazu, în drumul său spre Sibiu şi Alba Iulia, a ocupat Certatea Făgăraş spre a i-o dărui soţie sale, Doamna Stanca.

A doua intrare a voievodului în Cetatea Făgăraş a avut loc astăzi, de 1 decembrie 2018, la împlinirea unui secol de la Marea Unire.

Astăzi a fost refăcut momentul istoric al cuceririi Cetăţii de către Mihai, care a venit în straie de domnitor pe un armăsar straşnic. Scenele au părut a fi autentice, de acum 400 de ani, spre deliciul publicului prezent în curtea fortificaţiei, deşi afară era un frig năpraznic.

După ce şi-a adjudecat unul dintre cele mai frumoase castele din ţară, voievodul a plecat spre Sibiu, unde a purtat celebra bătălie de la Şelimbăr, cu cardinalul ungur Andrei Bathory, pe care l-a bătut crunt.

De la Sibiu a pornit spre Alba Iulia, unde a înfăptuit prima unire a Transilvaniei cu Ţara Românescă. În anul 1600 urmează să alipească acestora şi Moldova. Din istorie învăţăm că aceasta a fost prima unirea a celor trei ţări, dar în realitate nu a fost o unire totală, pentru că ele şi-au păstrat fiecare instituţiile de conducere şi armatele.

Făgărăşenii care s-au încumetat să iasă din case pe vremea de astăzi au luat parte, ca spectatori, la scena intrării lui Mihai în Cetatea de la Făgăraş şi cucerirea ei.

,,Mai uşor îmi este pe câmpul de luptă decât într-o cetate. Fraţii mei întru credinţă, eu Mihai Voievod, prin mila Domnului domnitor al Ţării Româneşti, bine v-am găsit!” le-a spus actorul care îl întruchipa pe Mihai celor prezenţi, imediat ce a pătruns cu armăsarul său în curtea interioară a castelului. În minutele care au urmat, Mihai şi-a trecut în patrimoniul său domeniul de la Făgăraş.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *