Răsplată pentru luptătorii anticomunişti


În programul dedicat Zilei Naţionale a României a fost inclus un moment destinat exclusiv foştilor deţinuţi politic. S-a desfăşurat în Turnul Thomory din Cetatea Făgăraş.

 

Ioan Bucelea – secretar Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic: ,,Sincer, vă pot spune că am fost luaţi prin surprindere când ni s-a comunicat că vom fi onoraţi cu organizarea acestui eveniment chiar în ziua de 1 decembrie. Ne-am întrebat de ce şi am găsit următorul răspuns: mulţi dintre cei care au înfăptuit Unirea la 1918 au fost apoi, în 1944, aruncaţi în temniţe comuniste, unde s-au întâlnit şi au pătimit împreună. În numele foştilor deţinuţi politic şi a urmaşilor acestora, în numele deportaţilor, strămutaţilor şi a celor căzuţi în munţi, îmi exprim recunoştinţa noastră organizatorilor acestui eveniment.”

IMG-20181201-WA0018

Dr. Constantin Băjenaru – Muzeul ,,Valer Literat”: ,,În anul 1918 a fost Marea Unire, care a fost realizată şi de către făgărăşenii noştri, aceştia contribuind în număr foarte mare, în special elita intelectuală, adică preoţi, profesori, învăţători, avocaţi. Făgăraşul a avut foarte mulţi dintre aceştia. În acest veac care a trecut de la Marea Unire, România a avut atât realizări, cât şi neîmpliniri, momente bune şi momente rele. Chiar dacă nu mai este România Mare, aşa cum o ştim, după ce s-a întâmplat în 1940, totuşi cele mai multe provincii sunt întrunite în ţara pe care o avem astăzi. Cei care au realizat Marea Unire după numai câteva decenii au fost răsplătiţi prin arestare şi trimiterea în închisorile comuniste, acolo unde s-au întâlnit cu o altă generaţie, cei din generaţia luptătorilor anticomunişti. Ştim cu toţii că Făăgraşul i-a avut pe cei mai mulţi dintre aceşti luptători. Nu o să îi uităm niciodată şi o să îi pomenim mereu ca să îi cunoască şi generaţiile care vin după noi.”

IMG-20181201-WA0021

Gheorghe Sucaciu – primar Făgăraş: ,,Îi vom cinsti aşa cum se cuvine pe aceşti oameni. De fapt, suntem aici astăzi ca să vă mulţumim pentru ceea ce sunteţi. Am decis să vă cinstim în cea mai important zi a României. Dumneavoastră, ca bunici, ne-aţi transmis o Românie Mare, pe care noi trebuie să o păstrăm şi să o transmitem, la rândul nostrum, mai departe”.

IMG-20181201-WA0014

Au primit diplome şi medalii următorii 8 foşti deţinuţi politic:

Bucelea Ioan

Şovăială Cornel

Han Victor

Socol Virgil

Pasăre Ioan

Petrişor Eugenia

Răduţ Augustin

Bucelea Vasile

IMG-20181201-WA0030

IMG-20181201-WA0033

IMG-20181201-WA0031

IMG-20181201-WA0039
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.