Pentru că avem multe de spus!

.

Mitropolitul Ardealului a fost azi la Făgăraş


Ieri s-au împlinit 13 ani de când Laurenţiu Streza este Mitropolit al Ardealului. El a fost instalat în 13 noiembrie 2005.  Este originar din Ţara Făgăraşului (Sâmbăta de Sus) şi a slujit o vreme ca preot tot în Ţara Făgăraşului (Lisa). Astăzi, în al 14-lea an de mitropolit, s-a întors acasă, în Ţara Făgăraşului.

Azi în clădirea Protopopiatului Făgăraş a avut loc o conferinţă preoţească la care au luat parte preoţii din Protopopiatele Făgăraş 1, Făgăraş 2 şi Rupea. A participat şi ÎPS Laurenţiu, care a prezidat lucrările.

Referatele pregătite pentru conferință au avut ca obiect contribuția Bisericii la realizarea Marii Uniri.

Pentru această conferință au fost pregătite trei referate prin care s-a subliniat rolul Bisericii și al slujitorilor ei la făurirea Marii Uniri din 1918. În sala de conferință au fost aduse și obiecte care au aparținut preoților făgărășeni aflați pe front și care au oferit militarilor români asistență religioasă.

„Am ascultat astăzi trei prelegeri minunate precum și o mărturie a unui preot militar, părintele Gherasim Frățilă de la Făgăraș, care ne-a prezentat nu doar date istorice, ci și mărturii păstrate în muzeul său, cum ar fi trusa de campanie a preoților militari. Toate aceste mărturii aduse în prezent din vremea în care preoții militari erau pe câmpul de luptă ne-au întărit dragostea noastră și prețuirea față de întreaga istorie a neamului românesc”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu, citat de mitropolia-ardealului.ro.

protopopiat 1

protopopiat 3

Mărturii ale jertfei

Preoții participanți la această conferință de la Făgăraș au avut posibilitatea să amintească jertfa multor preoți, învățători români și oameni de cultură în anii primului război mondial pentru ca toate comunitățile transilvănene să își manifeste în libertate adeziunea la Marea Unirea din 1918.

„Pe marginea temelor prezentate, preoții au adus mărturia lor despre aspecte legate de realizarea Marii Uniri și contribuția preoților în cadrul diferitelor momente ale istoriei până la momentul realizării Marii Uniri. Am avut o prezentare de obiecte personale ale preotului militar Ioan Boțocan, dovezi vii ale rolului pe care Biserica, prin preoții săi, l-a avut în aceste momente istorice”, a spus protopopul de Făgăraș, Marius Corlean, citat de mitropolia-ardealului.ro.

protopopiat 2

În cadrul conferinței au fost discutate și alte subiecte de ordin pastoral și administrativ, cum sunt participarea preoților și credincioșilor din Țara Făgărașului la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului și programul din acest an al sărbătorii Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *