Pentru că avem multe de spus!

.

Nivelul lacului de la Cetate a crescut foarte tare


Cine a trecut astăzi pe lângă lacul Cetăţii a putut constat un nivel foarte crescut al apei. În rare ocazii apa de pe lac atinge un astfel de nivel. Nici măcar când plouă mult, lacul Cetăţii nu se umflă atât de tare.

Nivelul pânzei freatice a crescut foarte tare ca urmare a dezgheţului, consideră profesorul de geografie Nicolae Postolache. Acesta susţine că atunci când lacul Cetăţii este umflat, şi râul Olt se umflă, tot din acelaşi motiv.

Pânza freatică ia naştere din precipitaţiile care se înfiltrează în pământ ori din înfiltraţiile de apă din albia apelor curgătoare şi stătătoare (râuri, fluvii, lacuri). Apa pătrunde prin straturile permeabile (nisip, bolovăniș, pietriș etc.), dar este oprită de o rocă impermeabilă, cu rol de separație a pânzei freatice de stratele acvifere de adâncime.

Pe fondul lipsei de precipitații și al consumului crescând al apei, în ultimii ani, nivelul pânzei freatice a început treptat să scadă, iar în unele zone, sa dispară complet. La această realitate nefastă au contribuit și activitățile umane, ce au influențat negativ calitatea apelor subterane, poluând solul și apele de suprafață.

Creşterea pânzei freatice are loc fie atunci când intervine fenomenul de dezgheţ, fie când plouă abundent.

Tot astăzi, fiind o zi călduroasă de duminică, apele umflate ale Oltului au ,,găzduit” undiţele a zeci de pescari. Făgărăşenii şi-au luat beţele şi momelile şi au ieşit la Olt să prindă scobari şi plătici. Deşi captura nu a fost poate pe cât şi-ar fi dorit ei, cel puţin au petrecut o zi frumoasă, cu temperaturi de 10 grade celsius, în compania altor tovarăşi de pescuit.


Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.