Noi specializări din această toamnă la un colegiu din Făgăraș. Motivație financiară pentru elevi: burse de la stat și de la agenți economici


Colegiul ,,Aurel Vijoli” îşi aşteaptă viitorii elevi la înscriere începând cu data de 29 iunie. Prima etapă a înscrierilor durează până în 6 iulie. Între 22 și 24 iulie se fac înscrierile din etapa a II-a, pe locurile rămase neocupate.

 

Pentru anul şcolar 2020-2021 oferta de învăţământ arată astfel:

 

Liceu

Zi – nu există clase

Frecvență redusă – o clasă a IX-a – 28 de locuri

Seral – o clasă a XI-a – 28 de locuri

Învăţământ profesional

Ospătar (chelner)/vânzător în unităţile de alimentaţie

Bucătar

Cofetar-patiser

Tinichigiu vopsitor auto

Învăţământ profesional dual

Operator fabricarea şi prelucrarea polimerilor

Confecţioner produse textile

Marochiner

Electrician exploataţoe joasă tensiune

Lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic

Electromecanic utilaje şi instalaţii industriale

Sudor

Învăţământ postliceal

O clasă – contabilitate – 28 de locuri

 

director Liliana Spiridon

,,Față de anul trecut, ca noutate, am introdus specializările de bucătar și cofetar-patiser la învățământul profesional și cea de sudor la învățământul profesional dual. Atât la profesional, cât și la profesional dual, durata tuturor specializărilor este de 3 ani, diferența constă în faptul că în prima situația se acordă burse de câte 200 de lei doar din partea statului, pe când la cel dual mai vin și agenții economici cu o bursă a lor, tot de 200 de lei, astfel încât elevul primește 400 de lei pe lună. Agenții economici sunt din Făgăraș, Victoria, Sibiu, Țara Făgărașului. La ei fac practică elevii noștri un anumit număr de ore pe an, cu excepția unei perioade de practică din anul I, care se face în atelierele de la școală, dotate și ele cu echipamente din partea agenților economici”, a explicat prof. Spiridon Liliana, director Colegiul ,,Aurel Vijoli”.

Colegiul Aurel Vijoli

Dacă celelalte forme de învăţâmânt se regăsesc în multe unităţi liceale din ţară, învăţământul profesional dual este destul de rar de găsit şi a început oficial la Făgăraş în anul 2017. În anii trecuți s-au înscris la învățământul în sistemul dual de la acest colegiu inclusiv elevi din judeţele Sibiu, Neamţ sau Vaslui.

Există două variante acceptate pentru admiterea la liceu: fie elevii completează fișele de înscriere la școlile gimanziale de unde provin, iar acestea transmit liceului foaia lor matricolă și fișele, fie le aduc ei la Colegiul ,,Aurel Vijoli”.

În anul școlar care tocmai se încheie, în această unitate de învățământ au învățat 1.054 de elevi.

(Cristina Cornilă)
 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.