Pentru că avem multe de spus!

.

O fetiţă a hrănit cu şuncă un urs pe Transfăgărăşean


Turiştii continuă să ignore avertismentele salvatorilor montani şi se expun unor riscuri uriaşe în preajma fiarelor. Un grup de persoane, printre care şi un copil, a fost filmat duminică, 30 iunie, pe Transfăgărăşean în timp ce hrănea un urs.foto - Jandarmeria montană

În imaginile surprinse de jandarmii montani se vede cum copilul îi întinde animalului o felie de şuncă, pe care ursul o ia şi o înfulecă imediat. Scena se reperă cu alte câteva felii, spre amuzamentul inconştient al grupului.

Nu este singurul exemplu de acest gen din ultimul timp care vine să ignore total avertismentele transmise public de Salvamont Argeş care a atras atenţia că „pentru a evita atacul ursului brun, se interzice cu desăvârşire hrănirea animalului sau apropierea de acesta pentru fotografii sau din alte motive. Ţineţi cont de faptul că ursul vă va ocoli, dacă şi dumneavoastră veţi face la fel. Omul nu este o pradă pentru urs, dar dacă primeşte mâncare în mod constant va considera normal să primească în permanenţă, ceea ce-l va face sa devină agresiv”.

Salvatorii montani nu recomandă însă nici fuga.  ,,În cazul în care animalul se apropie de dumneavoastră, încercaţi să păreţi cât mai mari, prin ridicarea braţelor deasupra capului. În niciun caz, nu fugiţi! Ursul fuge mult mai repede decât omul, atingând în urcare, circa 25-30 km/h. Prin fugă, instinctul de vânătoare se va activa şi atunci vă va ataca (…) Făceţi-vă semnalată prezenţa vorbind, pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere şi să vă poată evita. Atenţie, zgomotele puternice sau muzica dată tare îl pot irita, iar mirosul grătarului cu siguranţă îl va atrage şi de la 10 kilometri! Pentru astfel de situaţii, salvatorii montani argeşeni au în dotare sprayuri cu piper, care însă au fost folosite până acum doar pe câinii de la stâni, care de multe ori sunt chiar asmuţiţi de către ciobani”, mai preciza Salvamont Argeş într-un comunicat de presă transmis luna trecută.

reclama Cafe Duo
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.