Pentru că avem multe de spus!

.

Parastas la Mânăstirea Brâncoveanu pentru părintele Arsenie Boca


Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus.IMG_0265-630x420

În acest sfârșit de săptămână au fost prezenți mulți pelerini la Mănăstirea „Brâncoveanu”, pentru a comemora 108 ani de la nașterea părintelui Arsenie Boca, primul stareț al mănăstirii după restaurarea bisericii începută în anul 1926 de către Mitropolitul Nicolae Bălan.

După încheierea Sfintei Liturghii a urmat slujba parastasului pentru părintele Arsenie Boca și un scurt cuvânt al PS Ilarion, care i-a îndemnat pe cei prezenți să urmeze învățăturilor părintelui Arsenie.

Arsenie Boca este supranumit ,,Sfântul Ardealului”.

După liceul ,,Avram Iancu” de la Brad (județul Hunedoara), a urmat Academia Teologică de la Sibiu și Institutul de Belle Arte din din București, frecventând în paralel și cursuri de medicină. După 4 luni petrecute la Muntele Athos din Grecia, a intrat în monahism la mănăstirea de la Sâmbata de Sus, unde a fost preot și stareț până în noiembrie 1948, când a fost transferat de către Mitropolitul Nicolae Bălan al Transilvaniei la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului (județul Hunedoara), până în mai 1959 când a fost scos pe nedrept din mănăstire în timpul prigoanei comuniste.

A lucrat apoi la Atelierele Patriarhiei Române din București, sub ocrotirea Patriarhiului Iusitinian al României, iar după pensionarea din 1967 a pictat vreme de 15 ani la biserica ortodoxă ,,Sfântul Nicolae”” din Drăgănescu  (județul Giurgiu).

A fost permanent urmărit și închis de mai multe ori, pentru credința creștină. Fiind înzestrat de Dumnezeu cu daruri duhovnicești excepționale a avut și are o uriașă influență în poporul ortodox român, bucurându-se de un adevărat cult.

A murit la Sinaia în 28 noiembrie 1989, fiind înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul devenindu-i unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din România.

Foto: Mitropolia Ardealului

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.