Pentru că avem multe de spus!

.

Parohia din Săvăstreni este vacantă. Preotul s-a transferat la Voivodeni


Protopopiatul Ortodox Român Făgăraş are o parohie vacantă. Este vorba de cea din localitatea Săvăstreni, comuna Recea, rămasă liberă după ce părintele Cristian Bica s-a transferat la Voivodenii Mari, comuna Voila.

Biserica ortodoxă din Savastreni

Biserica ortodoxă din Savastreni

Pe de altă parte, preotul Cristian Tatu, cel care slujea la biserica din Voivodenii Mari, a primit transferul la un lăcaş de cult din Braşov.

Potrivit părintelui protopop Marius Corlean, la ora aceasta parohia din Săvăstreni este singura vacantă din aria Protopopiatului. Candidaţii care doresc să ocupe acest post pot depune dosarele în acest sens la sediul Protopopiatului din Făgăraş.

Arhiepiscopia Sibiului, de care aparţine şi zona noastră, a dat publicităţii posturile clericale vacante din aria sa, printre care şi cel de la Săvăstreni, la data de 9 ianuarie 2019. Alte două posturi mai erau la Biertan şi Teliu. Pentru postul de la Săvăstreni, până în prezent nu s-a depus nicio candidatură la Protopopiatul Făgăraş.

40 de ani, media de vârstă a preoţilor din Ţara Făgăraşului

În ultimele luni a scăzut media de vârstă a preoţilor din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Făgăraş, ca urmare a faptului că au fost instalaţi mai mulţi preoţi tineri.

A fost instalat preotul Daniel Smădu la Biserica ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din oraşul Victoria, ca urmare a faptului că tatăl său, părintele Octavian Smădu, s-a pensionat. A fost instalat părintele Cătălin Socaciu la Boholţ, ca urmare a faptului că preotul de acolo, Ioan Paroş, s-a transferat la Biserica brâncovenească din Făgăraş.

,,La ora aceasta putem spune că media de vârstă a preoţilor din cadrul Protopopiatului nostru se învârte în jurul a 40 de ani”, susţine protopopul Făgăraşului. Protopopiatul numără 83 de preoţi parohi.

Ieşirea la pensie a preoţilor este supusă dreptului comun în vigoare, adică la vârsta de 65 de ani. ,,În zona noastră există cultura tradiţională că preotul care iese de la altar după pensionare face o cerere către Mitropolia Ardealulului pentru a i se permite slujirea în continuare în parohia în care a activat”, explică protopopul Marius Corelan.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.