Pentru că avem multe de spus!

.

Paul Hitter, artistul pasionat de ţigani şi reeducare prin tortură


expozitie hitter (2)Un pictor român, dar cunoscut mai mult în străinătate decât în România, a expus o colecţie de picturi în Cetatea Făgăraşului. Paul Hitter a surprins pe pânză ororile sistemului concentraţionar din perioada comunistă.

Colecţia de picturi ,,Nuanţele abisului” nu a fost expusă întâmplător în Cetatea Făgăraşului. Potrivit managerului muzeului ,,Valer Literat”, în această Cetate, în cursul a 10 ani, au fost închişi 5.000 de deţinuţi politic. 166 dintre ei au murit.
,,Când am primit propunerea de a găzdui expoziţia, am acceptat-o fără rezerve, fără să ştiu cine este autorul. Recunosc că pentru mine a fost un autor necunoscut. Căutând apoi să aflu cine este Paul Hitter, am descoperit că este un artist foarte cunoscut în afara ţării, care a terminat Liceul Nicolae Tonitza şi Academia de Artă din Munchen”, a spus publicului prezent managerul muzeului, Elena Băjenaru, care şi-a exprimat dorinţa să îl revadă pe artist cu o nouă expoziţie la Făgăraş în cursul anului viitor.
expozitie hitter (1)La vernisajul expoziţiei de joi, 16 noiembrie, Paul Hitter a avut emoţii. Deşi este un obişnuit al vernisajelor şi galeriilor de artă! A expus mult în străinătate, în Germania, unde a locuit 10 ani, dar şi în SUA. A mărturisit, spre deliciul publicului, că atunci când se simte copleşit şi emoţionat, preţ de câteva secunde îşi aruncă privirea la picioarele oamenilor şi se înveseleşte, căci vede papucii albaştri, de unică folosinţă, ce îi primeşte fiecare vizitator care păşeşte în muzeu. Şi într-adevăr, albastrul papucilor a fost cam singura culoare din sala în care a avut vernisajul. Picturile lui Hitter au avut nuanţa groazei (cu precădere tonuri de cenuşiu, negru şi maro), căci, cum altcumva poate fi redat mai bine malaxorul concentraţionar de la Piteşti, Aiud, Făgăraş, Canalul Dunăre-Mare Neagră sau Jilava?

,,Este al doilea vernisaj cu această expoziţie. Am început la Piteşti, din cauză că acolo a luat naştere ceea ce s-a numit Fenomenul Piteşti. Am ajuns la Făgăraş, pentru că aici a fost o temută temniţă comunistă. De aici voi pleca spre Medgidia şi Cernavodă, în amintirea lagărelor de muncă de la Canalul Dunăre – Marea Neagră. Urmează apoi o expoziţie la Sighet şi voi încheia la Bucureşti. Aceasta este o temă care m-a impresionat din copilărie, de când citeam despre Gherla şi Fenomenul Piteşti”, a spus autorul lucrărilor.
expozitie hitter (3)Paul Hitter mărturiseşte că şi familia sa a avut de suferit de pe urma ororilor sistemului: ,,Bunica mea a fost forţată să divorţeze de soţul ei, iar acesta a fost trimis să lucreze la Canal. Un văr de-al tatei a fost şi el întemniţat.”
De regulă, Hitter are lucrări vesele, cu teme balcanice, bogat colorate. În centrul operei sale este figura ţiganului. De altfel, pe site-ul său se descrie ca artist ţigan, dar în interviurile pe care le-a susţinut de-a lungul vremii a mărturisit că nu are origini ţigăneşti. Colecţia de lucrări dedicată sistemului concentraţionar este o pasiune mai nouă de-a sa, pe care a dezvoltat-o odată cu întoarcerea în România, în anul 2015, din Germania, unde petrecuse 10 ani.
Paul Hitter este un artist român născut la Bucureşti dintr-un tată maghiar şi o mamă româncă. Este cunoscut drept creator al curentului ,,expresionismul balcanic”. Are 35 de ani şi până la vârsta aceasta a expus în expoziţii personale şi de grup în: Bucureşti, Praga, Los Angeles, Marsilia, Milano, Paris, Las Vegas, Salt Lake City.
Expoziţia ,,Nuanţele abisului”, având ca temă reeducarea prin tortură, rămâne în Cetatea Făăgraşului până în data de 26 noiembrie 2017.

Text: Cristina Cornilă
Foto: Bogdan Manta
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.