„Povestea unor familii din Țara Făgărașului“ – expoziție la Centrul Reduta din Brașov


Serviciul Cultură Tradiţională vă invită marţi, 6 noiembrie 2018, începând cu ora 12:00 la vernisajul expoziţiei „Povestea unor familii din Ţara Făgăraşului” care va avea loc în foaierul Centrului Cultural „Reduta” (Apollonia Hirscher nr. 8). Expoziţia va fi deschisă până în 14 noiembrie și reconstituie prin intermediul fotografiei, dar şi al altor documente vechi, viaţa unor familii făgărăşene din localitatea Lisa şi din satele aparţinătoare acesteia, Pojorta şi Breaza.
expozitie centrul redutaProiectul cuprinde colaje cu fotografii, documente originale (carte de zestre de la 1868, pașaport de la 1931, carnet de asigurat de la 1935 etc.), dar şi obiecte personale ale membrilor familiilor a căror istorie este reconstituită.

Astfel vom afla istoria familiilor Ciungara, Ganea, Negrea, Haşu, Găzdacu şi Cârje, proiectul punând accentul pe trei importante episoade – migraţia făgărăşenilor în America la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, contribuţia acestora la realizarea Marii Uniri de la 1918 şi Rezistenţa Anticomunistă din Munţii Făgăraş.
Migraţia făgărăşenilor este trecută în statisticile ungare începând cu anul 1899. În perioada 1899-1913, în America, au emigrat peste nouă mii de persoane provenite din Ţara Făgăraşului, cauzele acestei ample mişcări sociale fiind, după cum arăta Alexandru Bărbat în lucrarea „Dezvoltarea economică a Ţării Oltului”, „mediul natural sărac şi surplusul de populaţie”.

În cadrul expoziţiei se regăsesc o serie de documente, fotografii şi date istorice care relevă contribuţia locuitorilor comunei la realizarea Marii Uniri de la 1918 (procese verbale, credenţionale şi hotărâri semnate prin care se cere „alăturarea la Regatul României”, delegaţi şi participanţi al Marea Unire de la Alba Iulia). În ceea ce priveşte Rezistenţa Anticomunistă din Munţii Făgăraş (1948-1957, una dintre cele mai de durată rezistenţe din România), elocventă este istoria familia Haşu – fraţii Andrei şi Gheorghe şi sora acestora, Victoria.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.