Prea puține vaccinuri antigripale ajung la medicii de familie din Făgăraș!


  • Medicii de familie din Făgăraș se plâng că prea puține vaccinuri antigripale gratuite ajung la ei la cabinet
  • Medicii de familie din Brașov au primit doar 34 de doze pe cabinet în a treia tranșă. La Făgăraș se vor primi doar săptămâna viitoare
  • În farmacii vaccinul antigripal lipsește
  • Ministerul Sănătății anunța zilele trecute o nouă tranșă de 500.000 de doze de vaccin antigripal ce a fost trimisă către Direcțiile de Sănătate Publică pentru a le livra medicilor de familie

Vaccinarea antigripală gratuită a început cu imunizarea a foarte puțini pacienți cu risc. Cu toate că Ministerul Sănătății anunța, zilele trecute, printr-un comunicat de presă, o nouă tranșă de 500.000 de doze de vaccin antigripal, ce a fost trimisă către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, pentru a le livra medicilor de familie, în județul nostru situația este cu totul alta. Vaccinul antigripal, așteptat acum, în condițiile pandemiei de coronavirus, de mulți pacienți, care speră să fie imunizați măcar în fața gripei, este aproape de negăsit atât în cabinetele medicale, cât și în farmacii.

La Făgăraș medicii de familie au primit, în prima tranșă, doar 15 doze, destinate copiilor și femeilor gravide. Asta în condițiile în care medicii de familie din Brașov au primit, în prima tranșă, 18 doze de vaccin antigripal. Nu am înțeles unde s-au pierdut cele trei doze de la Brașov până la Făgăraș? În cabinetul meu am 60 de copii. Gândiți-vă că nu am reușit să îi imunizez pe toți. Iar acum, la o nouă tranșă de vaccin antigripal, vom fi chemați la DSP doar săptămâna viitoare. Asta în condițiile în care medicii de familie din Brașov au primit, acum două zile, 34 de doze de vaccin. Foarte, foarte puțin, în comparație cu anul trecut când, spre exemplu, am avut între 100 și 150 doze de vaccin antigripal. Am înțeles că, în perioada viitoare, vom mai primi. Însă campania de vaccinare începe atunci când începe și sezonul rece. Cine ar mai vrea să se imunizeze în luna februarie, de exemplu“, a spus un medic de familie din Făgăraș.

Un soț și soție înscriși la acest medic de familie au fost imunizați în ultimii trei ani. De această dată, însă, medicul de familie i-a informat că doar unul din cei doi va putea fi imunizat. „Răceam foarte des și cu febră mare anii trecuți. În ultimii 3 ani și eu, și soțul meu, am fost imuizați, iar răcelile nu au mai fost atât de severe. Acum, însă, ne-a pus să alegem care din noi să primească vaccinul și am ales ca soțul meu să fie imunizat. El are comorbidități, e diabetic, dar are și alte afecțiuni“, a spus o făgărășeancă.

La Brașov, medicii de familie au primit, în a treia tranșă, 34 de doze pe cabinet. Președintele Patronatului Medicilor de Familie din Brașov, dr. Ana Şestacova, a declarat pentru Salut Făgăraș că dozele primite sunt total insuficiente. „Dacă medicii din Brașov au primit, zilele trecute, 34 de doze pentru fiecare cabinet în parte, doze total insuficiente, medicii din Făgăraș nu au primit nimic, până acum. Și vorbim aici de 32 de medici de familie, care se implică, sunt activi, vorbim de o echipă bine închegată. De exemplu, avem o colegă în Făgăraș care are peste 3.000 de pacienți pe listă. Cum ar putea colega noastră să își imunizeze pacienții? Și vorbim aici doar despre pacienții cu comorbidități, copiii și femeile gravide, pentru că ei sunt vaccinați prima dată. Noi, ca și patronat, am făcut presiuni la Brașov, însă, până acum, nu am primit nicio explicație“, a declarat preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Braşov, dr. Ana Şestacova.

„Medicii de familie se regăsesc într-o situație dificilă“

Aceasta a mai adăugat că medicii de familie sunt puși într-o situație dificilă în această perioadă în care ei trebuie să comunice și să aibă grijă și de pacienții cu Covid-19. „Pandemia ne-a pus într-o stare de alertă și toți am comandat mult mai multe doze de vaccin față de anii trecuți. Populația, la rândul ei, s-a speriat și a început să se arate interesată în a se imuniza. Tocmai din acest motiv am cerut mai multe doze, însă, până acum, am primit extrem de puțin. Chiar și așa, medicii de familie vor sta și peste program pentru a-i vaccina pe pacienți. Asta în condițiile în care suntem neplătiți, nu am avut stimulente, nici bonificații și am avut contact cu cel puțin o persoană confirmată cu Covid-19. Noi îi monitorizăm oricum pe pacienții cu Covid încă de la începutul pandemiei, îi avem pe toți în evidență, chiar dacă nu există protocol între medicii de familie și minister. Nu cred că trebuia și o lege care să ne spună să ne facem treaba, noi oricum ne-o facem“, a mai adăugat dr. Ana Şestacova.

3 milioane de doze de vaccinuri achiziționate de minister

Ministerul Sănătăţii, la recomandarea OMS, a transmis clar că trebuie imunizate antigripal întâi gravidele. Urmează preşcolarii între 3 şi 5 ani, pentru că merg la grădiniţă, bolnavii cronici şi copiii de la 6 luni la 3 ani. Cei din urmă au nevoie de 2 doze, aşadar până la imunizarea completă la ei nu trec 2 săptămâni, ci o lună şi jumătate! „Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. Campania de vaccinare a început în data de 14 septembrie 2020, iar repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți. Următoarea tranșă de 1 100 000 doze de vaccin gripal se va realiza în prima parte a lunii noiembrie“ se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

DSP Brașov: „Am acoperit punctele de risc“

Reprezentanții DSP Brașov au declarat că la Făgăraș s-a primit, în prima tranșă, 15 doze de vaccin antigripal. Iar apoi, medicii care au dorit, au mai cerut încă 3 doze de vaccin antigripal. „În prima și a doua tranșă am acoperit punctele de risc. Ne referim aici și la personalul medical. La Făgăraș s-a împărțit vaccinul antigripal, până acum, în trei tranșe. Prima tranșă a fost de 15 doze, a doua de 3 doze pentru cei care au mai dorit, iar de săptămâna viitoare, potrivit unui grafic, medicii de familie din Făgăraș vor primi și a treia tranșă de vaccin antigripal. Da, tot 34 de doze, la fel cumn au primit și medicii brașoveni“, a declarat, pentru Salut Făgăraș, purtătorul de cuvânt al DSP Brașov, Anca Bâtiu.

Vaccinul „la liber” e de negăsit în farmacii

Nu toţi pacienţii au o relaţie funcţională cu medicul de familie, adică nu toţi cei care au dreptul la vaccin gratuit ştiu, sunt informaţi şi chemaţi la imunizare. Pentru ei, şi pentru cei în afara categoriilor de risc, dar care vor să se protejeze, rămâne varianta achiziţiei la liber. Ministerul Sănătăţii nu are legătură cu dozele din farmacii. Fiecare producător are, în România, cel puţin 3 distribuitori, ca să acopere cât mai bine piaţa. Cât de uşor e să găseşti acum o variantă de vaccin în farmacii? Aproape imposibil! Vaccinul intranazal pediatric costă în jur de 100 de lei, iar o doză injectabilă- în jur de 50 de lei.

(Alina ROMAN)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.