Pentru că avem multe de spus!

.

Preoţii cheamă credincioşii la slujbă îmbrăcaţi în port popular


În 24 iunie la nivel de mapamond se sărbătoreşte Ziua Universală a Iei.

sărbătoarea de Sânziene de la Boholţ

sărbătoarea de Sânziene de la Boholţ

Pentru acest motiv, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitului Ardealului, duminica Tuturor Sfinţilor (23 iunie 2019) a fost declarată Ziua portului tradiţional în Arhiepiscopia Sibiului, urmând ca în 24 iunie 2019 să fie sărbătorită Ziua Universală a Iei.

Mai mulţi preoţi din Ţara Făgăraşului s-au alăturat iniţiativei ierarhului şi şi-au invitat enoriaşii la slujbele de duminică şi luni  îmbrăcaţi în port tradiţional.

Preotul Florin Popa de la Calbor i-a rugat pe săteni ca, în măsura în care au posibilitatea, să vină duminică la biserică purtând costumul tradiţional românesc, pentru ca ,,moşii şi strămoşii noştri să se bucure de această zi de sărbătoare”. ,,Îi vom avea ca invitaţi pe părintele Sebastian Ivan, pe domnul primar Claudiu Motrescu, pe doamna viceprimar Anca Trâmbiţaş şi pe domnul inginer Vasile Joantă”, a anunţat preotul.

În biserica ortodoxă de la Calbor va începe de la ora 08.00 slujba Utreniei, de la ora 09.00 se va oficia Sfânta Liturghie şi apoi se vor susţine diferite discursuri pe tema sărbătorită. O horă românească va fi întinsă în faţa bisericii după ieşirea de la slujbă.

Părintele Alexandru Socaciu de la Veneţia de Jos le-a transmis credincioşilor, printr-un joc de cuvinte, că ,,duminică, 23 iunie, de ziua tuturor sfinților, și luni, 24 iunie, de Sânziene, purtăm ie la Liturgh(ie)”.

La Boholţ, în parohia preotului Cătălin Socaciu, creştinii sunt aşteptaţi în veşminte tradiţionale în data de 24 iunie, pentru a sărbători Sânzienele laolaltă cu Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. În această comunitate există o mai veche tradiţie legată de Sânziene, care se păstrează anual. Toată suflarea satului se adună în curtea bisericii spre a împleti specificele coroniţe din flori galbene, iar apoi se îndreaptă într-o procesiune spre cimitirul sătesc, căci de Sânziene există şi obiceiul pomenirii morţilor.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.