Primari fără fotoliu timp de patru luni


Alegerile locale 2024 au venit cu o situație inedită: câștigătorii scrutinului din 9 iunie, care nu sunt și primari în funcție, își vor prelua mandatul peste câteva luni, după ce actualilor primari le expiră mandatul câștigat cu patru ani în urmă. Implicațiile situației create în urma alegerilor locale 2024 sunt multiple.

Soluția legislativă adoptată în primăvara acestui an, pentru a putea fi comasate alegerile europarlamentare cu alegerile locale 2024, îi pune pe primarii aleși în urma scrutinului de duminică, 9 iunie, într-o situație inedită: timp de aproximativ patru luni vor aștepta expirarea mandatului primarului încă în funcție. O parte se tem că în aceste luni edilii aflați pe picior de plecare vor încerca să dea ultimele „tunuri” și să lase instituția fără fonduri.

Alți primari se gândesc nu neapărat la situația financiară a instituției, cât la faptul că alegătorii care i-au votat au așteptări legitime, iar ei nu le pot, deocamdată, onora.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, spune că noile mandate ar urma să fie validate în jurul datei de 1 octombrie.

„Vor fi primari aleși. Sigur că așteaptă. Ca și președintele Statelor Unite, care va fi președinte ales și celălalt e președinte sortant, cum se zice. Este primar ales și după aceea devine primar validat. Iar cel în funcție devine primar sortant, adică cel care va părăsi funcția la 1 octombrie”, a explicat președintele AEP.

Un alt motiv de discuție este faptul că primarii aflați pe picior de plecare sunt, pe de altă parte, cei care vor organiza prezidențiale din septembrie 2024.

Modificarea legislației care a permis comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare 2024 a venit și cu alte avantaje pentru cei care au decis să schimbe partidul din partea căruia candidează. Ordonanța de Urgență 21/2024 le-a permis să se înscrie într-un alt partid fără să-și mai piardă mandatul câștigat cu patru ani în urmă: ,, Persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, deţin un mandat de ales local se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din data de 9 iunie 2024, fără să le înceteze (…) mandatul deţinut, pe care îl pot exercita până la momentul intrării în exerciţiul mandatului autorităţilor administraţiei publice locale alese în anul 2024, în condiţiile prevăzute de art. 34.” 

În țară sunt peste 400 primari care și-au schimbat partidul înainte de a-și depune candidatura la alegerile locale 2024, cei mai mulți alegând ca destinație finală PSD.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.