Primarul Gheorghe Sucaciu, despre stadiul lucrărilor aflate în derulare la Făgăraș. Detalii despre începerea lucrărilor la varianta ocolitoare


  • Primarul Gheorghe Sucaciu a organizat, astăzi, o conferință de presă, în care a explicat stadiul lucrărilor și investițiilor aflate în derulare acum, în Făgăraș.

De câteva zile au început lucrările în zona centrală a municipiului Făgăraș, astfel disconfortul a devenit mare pentru făgărășeni. Edilul a explicat că toate aceste lucrări, și altele care vor începe tot în acest an, vor și fi finalizate până la finalul lui 2023.

,,Cred că cea mai disputată investiție, care va schimba fața municipiului și care a și început în aceste zile, se referă la Planul de Mobilitate. Investiție coroboratăcu începutul lucrărilor la Ocolitoarea municipiului. La Planul de Mobilitate vorbim de trei mari proiecte mari de modernizare, care vor fi realizate prin cele trei culoare de mobilitate. Am etapizat aceste investiții, ca până la finalul anului, respective până în 15 nov, să terminăm lucrările. Iar până la finalul acestui an să finalizăm și documentațiile și lucrări care, poate, vor fi neconforme. Prima etapă am început-o în zona centrală, cu piațeta mare. Vorbim de centrul orașului, ce va fi transformat în piațetă, zona dintre Catedrală, Cetate și Casa de Cultură. Aici vorbim de modernizarea promenadei, modernizarea străzii Mihai Viteazu, modernizarea străzii Libertății și construirea unei baze a transportului comun la fostul abator. Acolo unde am expropriat și am cumpărat acel teren, pentru a cumpăra autobzaza și pentru a realiza zona de parcare, pentru cei care vin să parcheze și să ia transportul în comun. De asemenea, tot aici vorbim de modernizarea străzii Doamna Stanca și modernizarea trotuarelor, a pistelor de biciclete, a iluminatului stradal. Strada Octavian Paler, acolo unde nu sunt trotuare, va fi, de asemenea, modernizată. Zona 13 Decembrie, Șoseaua Combinatului, artera Combinatului și Șoseaua Hurezului intră tot în această primă etapă. Tot în prima etapă vor mai începe lucrările și la sensul giratoriu, intersecție 13 Decembrie cu Teiului, sensului giratoriu intersecție Șoseaua Combinatului cu Șoseua Hurezului. Vom începe și înlocuirea poedețelor peste pâraielor Berivoi și Racovița’’, a explicat primarul Gheorghe Sucaciu în conferința de presă.

În etapa a doua, a spus el, vor începe modernizarea piațetei din fața Primăriei Făgăraș, apoi modernizarea Bulevardului Unirii, de la sensul giratoriu de la Titu Perția până la Kaufland. Tot aici vor fi instalate stații de autobuze, sistem de bike sharing. Termenul de finalizare a centrului, a promenadei și a străzii Mihai Viteazu este finalul lunii iulie.

Stradă nouă în spatele Casei de Cultură

Tot în cadrul proiectelor din cadrul Planului de Mobilitate a fost gândită o nou stradă, în spatele Casei de Cultură. ,,Va fi un nou sens giratoriu pe Bulevard, la Casa de cultură și vom avea o stradă pentru calea rutieră în spatele Casei de Cultură. Mașinile vor putea face la dreapta către strada Tăbăcari sau stânga către cartierul Galați, dar pot merge și către strada Mihai Viteazu, să iasă în sensul giratoriu mare. Strada Mihai Viteazu va fi funcțională, ea doar va fi modernizată în această lună’’, a mai spus edilul.

100 de parcări amenajate la viitoarea autobază

O problemă cu care făgărășenii se confruntă, mai ales acum, este și cea a parcărilor. Edilul a spus că se vor cosntrui 100 de parcări la viitoarea autobază de pe strada Libertării. ,,Compensarea locurilor de parcare din zona centrală va fi în zona Libertății, acolo unde vom construi autogara, vorbim aici de aproximativ 100 locuri de parcare. Pe Bulevard nu vom începe lucrările la carosabil în luna august, ci doar după 1 septembrie. Din acest principiu, că luna august va fi foarte circulat bulevardul, vom lucra doar pe zonele verzi. După 1 septembrie vom avea intervenție pe carosabil, aici avem avantajul că avem două sensuri de mers și vom putea lucra’’, a mai spus edilul.

Încep lucrările la varianta ocolitoare

Probabil una din cele mai așteptate investiții din ultimii 30 de ani, la Făgăraș, este construcția variantei ocolitoare a municipiului. Administrația locală a semnat contractul de execuție cu firma Strabag zilele trecute, iar din toamnă vor începe lucrările efectiv, a spus edilul. În primă fază, vor fi realizate sensurile giratorii. Urmând ca, apoi, să înceapă lucrările. Perioada de execuție la varianta ocolitoare este de 24 de luni și vorbim de 6 km de șosea care va ocoli municipiul. ,,În momentul de față, firma Strabag are la dispoziție trei luni pentru proiectare și analizează Studiul de Fezabilitate. Iar în septembrie toate documentele să fie gata, să dăm autorizația și să începem lucrările. Pentru acest an, avem de cheltuit 18 milioane de lei, bani veniți atât din programul Anghel Saligny, cât și printr-un amendament făcut de colegii mei din PSD, pentru a primi sume pentru diferitele investiții. Anul acesta se vor construi două sensuri giratorii și construirea a două poduri de pe pârâurile Berivoi și Racovița. I-am rugat să înainteze cât se poate de mult, firma Strabag are capacitate, astfel că anul viitor să și finalizaze investiția”, a mai spus edilul Gheorghe Sucaciu. Primarul a completat că anul viitor, banii vor fi accesați prin bugetul de stat, pentru ca lucrarea să fie finalizată.

Acesta a mai explicat că lucrările la varianta ocolitoare încep chiar în toiul lucrărilor din municipiu. Astfel că este necesar ca această lucrare să fie finalizată cât mai repede, tocmai pentru a nu pune în pericol investițiile din oraș cu fonduri europene.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.