Pentru că avem multe de spus!

.

Profesor făgărăşean: ,,Acvila de pe stema judeţului nu este reprezentativă pentru Ţara Făgăraşului”


stema BrasovJudeţul Braşov are o nouă stemă, aprobată de consilierii judeţeni în şedinţa din 30 octombrie. Stema înfăţişează cele trei regiuni ale judeţului: zona Braşovului, zona Făgăraşului şi zona Rupea. Fiecare dintre regiuni este reprezentată printr-un simbol: Braşovul prin coroana regală, Făgăraşul printr-o acvilă şi Rupea printr-o poartă.

Țara Făgărașului este redată printr-o acvilă cruciată de aur cu ghearele şi ciocul roşii, amintind de tradiția întemeierii Țării Românești de către Radu Negru din Făgăraș și de faptul că secole de-a rândul domnitorii Țării Românești au avut posesiuni în Țara Făgărașului. Tot pentru zona Făgăraş au fost reprezentaţi şi munţii, un element definitoriu de altfel pentru întreg judeţul Braşov.

Zona Rupea este reprezentată de „poarta de intrare” în judeţul Braşov şi de brâul de argint care reprezintă râul Olt, dar care parcurge de fapt toate cele trei regiuni istorice ale actualului județ Brașov.

Zona Braşovului este simbolizată prin coroana regală, care semnifică de fapt contribuția Brașovului la realizarea României Mari şi anul Centenarului – momentul adoptării noii steme pentru județul Brașov.

Stema a fost aprobată cu trei abţineri: Ionel Spinean şi Nicolae Postolache (PER) şi Wolfgang Wittstock (FDGR), acesta din urmă spunînd că stema nu reprezintă comunitatea saşilor.

prof. Nicolae Postolache

prof. Nicolae Postolache

Profesorul de geografie făgărăşean Nicolae Postolache, care este şi consilier judeţean din partea PER, s-a abţinut la momentul votului, căci – spune el – stema i s-a părut simplistă şi nu reprezintă specificul multicultural şi multilingvistic al judeţului.

,,De exemplu, zona Făgăraşului este reprezentată pe stema judeţului de acea acvilă, care nu mi se pare deloc sugestivă pentru ceea ce vrea să reprezinte. Acvila în decursul timpului s-a folosit mai mult pe stema Ţării Româneşti. E adevărat că Ţara Românească a fost întemeiată de Negru Vodă, despre care se spune că şi-ar avea originile în regiunea Făgăraşului, dar totuşi acvila rămâne mai mult însemnul Ţării Româneşti decât al lui Negru Vodă. Pe scurt, acvila are caracter de generalitate şi nu de particularitate a Făgăraşului”, explică prof. Postolache.

În acelaşi timp, consilierul judeţean Postolache consideră că suprafaţa de fond a stemei este prea mare comparativ cu elementele pe care le conţine şi dă senzaţia unei steme golaşe.

Acesta mai este de părere că pe stemă ar fi trebuit ca fiecare minoritate a judeţului să fie reprezentată în mod elocvent, pentru că Braşovul este o arie în care de-a lungul vremii au convieţuit minorităţile în bune relaţii.

Stema va ajunge la Comisia Naţională de Heraldică, pentru avizare şi apoi la Guvernul României, spre aprobare.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.