Regina Maria, a doua dintre cele patru regine ale României, este obiectul central al viitoarei expoziţii care se va deschide în muzeul din Cetatea Făgăraş. Expoziţia este un produs al colaborării dintre Muzeul Naţional Bran cu Muzeul ,,Valer Literat”.
,,Expoziţia va fi denumită ,,Regina Maria la Bran. Gusturi şi atmosferă regală”. Este o expoziţie care reconstituie un fragment din dormitorul reginei de la Bran şi un fragment din camera de muzică. Va fi însoţită de un catalog, care va fi gata la sfârşitul săptămânii vitoare. În cadrul expoziţiei pot fi admirate piese originale de mobilier în stil neo-românesc şi neo-brâncovenesc. Deocamdată lucrăm la pregătirea ei”, a precizat dr. Elena Băjenaru, managerul Muzeului ,,Valer Literat”.
Regina Maria se întoarce astfel în castelul de la Făgăraş, acolo unde a mai poposit de cel puţin două ori: în timpul Primului Război Mondial când a tratat aici soldaţii aduşi răniţi de pe front şi în anul 1921 când în cetate se afla un lagăr de ruşi, iar ea şi-a arătat ajutorul pentru ei în calitate de nepoată a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
Până la Regină vă aşteaptă marii fotografi ai Transilvaniei
Între timp, până la vernisajul noii expoziţii, la Cetate se poate vizita expoziţia ,,Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX – XX”. Această expoziţie este organizată de mai multe instituţii muzeale: Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Complexul Muzeal din Bistriţa-Năsăud şi Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat” din Făgăraş.
Expoziţia conţine schiţe biografice şi fotografii cu şi despre următorii fotografi transilvăneni:
Samoilă Mârza (1886-1967) – Fotograful Marii Uniri de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918;
Ferenc Veress (1832-1916) – primul fotograf din Transilvania (în 1853, la Cluj-Napoca, şi-a deschis primul atelier foto);
Alexandru Roşu (1854-1913) – primul fotograf român din Bistriţa;
Szabó Gábor (1905-1982) – cel mai important artist fotograf din Făgăraş
Suba Zoltán (1911-2009) – cel mai important cronicar al oraşului Baia Mare prin intermediul fotografiei, de la care s-a păstrat o impresionantă colecţie de aparate foto şi clişee pe sticlă, tezaurizate de către instituţia muzeală băimăreană.
De la Szabó Gábor, Făgăraşul a rămas cu cele mai multe fotografii
Muzeograful făgărăşean dr. Constantin Băjenaru spune despre fotograful Szabó Gábor: „Din toate atelierele foto care au funcţionat în Făgăraş, de la acesta au rămas cele mai multe fotografii. A fost implicat în toate domeniile vieţii sociale. A făcut fotografii de la personalităţi până la simpli oameni care s-au fotografiat cu prilejul a diverse evenimente. De la naştere, botez, tineri militari… S-a ocupat şi de viaţa culturală. Sunt extrem de multe fotografii din acest domeniu în patrimoniul nostru. A fotografiat şi peisaje. A fost implicat şi în viaţa politică a Făgăraşului”.
Expoziţia ,,Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX – XX” va rămâne deschisă la Făgăraş până la data de 15 noiembrie 2018, aceasta fiind vernisată pe rând şi celelalte muzee care au participat la organizarea ea.