Rugăciunea Taize, un moment unic cu cântece religioase cântate în 6 limbi


Sâmbătă, 23 noiembrie, Biserica Evanghelică de la Cincu a fost gazda unui moment unic în zona noastră: o rugăciune Taize, concept care s-a născut în secolul al XX-lea şi care adună laolaltă confesiunile creştine pentru ca membrii lor să se poată ruga împreună.

,,Momentul de rugăciune a fost unul unic. Au participat două măicuţe catolice, iar una dintre ele a cântat la chitară scurte cântece religioase în nu mai puţin de şase limbi: latină, franceză, spaniolă, engleză, română şi germană. Au participat persoane de diferite confesiuni: catolică, luterană, ortodoxă. Participanţii au venit din Bucureşti, Braşov, Făgăraş, Cârţa şi Cincu şi au fost în jur de 25 de oameni. Au participat adulţi şi copii, a fost inclusiv părintele Michael Reger de la Parohia Evanghelică Cârţa. Eu am văzut-o ca pe o adunare pentru rugăciune menită să arate că nu contează ce fel de confesiune ai îmbrăţişat, căci Dumnezeu este acelaşi pentru toţi. După rugăciune ne-am adunat cu toţii la Casa Parohială de lângă Biserică, ca să ne cunoaştem mai bine, ca să întărim legătura între noi şi să continuăm să mai facem şi alte slujbe Taize“, a declarat Brighitte Boghian, administratorul Bisericii Evanghelice de la Cincu.

Rugăciune în stil Taize a durat circa o oră şi jumătate.

Ce înseamnă comunitatea Taizé

Comunitatea ecumenică de la Taizé, din estul Franţei, a fost creată de elveţianul Roger Schut, în vârstă de 25 de ani atunci, în 1940, reunind iniţial călugări protestanţi şi catolici.

În prezent, nucleul comunităţii e format din oameni din peste 25 de ţări.

Ideea de bază a comunităţii este de a aduna laolaltă, în rugăciune, toate confesiunile creştine. Fratele Roger îşi dedicase viaţa reconcilierii Bisericilor creştine.

În fiecare an, mii de pelerini din toată lumea, inclusiv din România, mai ales tineri, merg la Taizé pentru un program comun de rugăciune şi schimb de experienţă creştină.

O dată la două luni se traducea în 15 limbi aşa numita ,,scrisoare din Taizé”, un fel de buletin informativ care cuprindea şi meditaţii pe teme creştine scrise de fratele Roger.

Liderul spiritual al acestei comunităţi, ajuns la 90 de ani, a fost ucis de o româncă bolnavă psihic. Femeia care l-a ucis în 2005 pe părintele Roger, liderul spiritual al comunităţii din Taize, Franţa, a fost adusă în 2012 în România şi a fost internată la un spital de psihiatrie din judeţul Iaşi, ea stând înainte într-un centru specializat francez.

Luminiţa Solcan, originară din Iaşi, l-a înjunghiat cu un cuţit, în august 2005, pe preotul francez Roger, chiar în timpul slujbei, în prezenţa a 2.500 de oameni. Aceasta avea atunci vârsta de 36 de ani.

Succesorul părintelui Roger devine Fratele Alois, stareţul de azi al comunităţii.

 

Foto: Taize Bucharest

 

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.