Pentru că avem multe de spus!

.

Sâmbătă încep concursurile cu porumbei


Crescătorii de porumbei din Ţara Făgăraşului se pregătesc de prima lansare din acest an. Sâmbăta trecută a avut loc o lansare de antrenament, iar sâmbăta viitoare, 28 aprilie a.c., este programată prima lansare oficială din anul competiţional 2018. Porumbeii vor fi îmbarcaţi într-un autovehicul special şi duşi la Turda. Acolo sunt lăsaţi liberi şi trebuie să-şi găsească singuri drumul cel mai scurt şi mai rapid spre casă.

Următoarea lansare în ţară va avea loc la o săptămână după cea de la Turda şi va fi la Cluj.porumbei

Mult mai interesante sunt, însă, traseele internaţionale. Potrivit preşedintelui Clubului Columbofil Făgăraş, Sorin Zamfir, prima lansare în afara graniţelor ţării va fi în Ungaria. Urmează Slovacia, Slovenia, Cehia şi Germania. Sunt cazuri când porumbeii bifează trasee repetate în aceeaţi ţară. De exemplu, din Ungaria vor trebuie să se întoarcă acasă de două ori, din Bratislava de patru ori etc.

Când distanţele sunt mai mici de 800 de kilometri aerian, vorbim de concursuri de fond. Când se depăşesc aceste distanţe, vorbim de concursuri de maraton.

Un maraton poate dura şi câteva zile, timp în care crescătorii stau cu sufletul la gură, aşteptând să le ajungă acasă porumbeii în cel mai scurt timp (faţă de cei ai celorlalţi concurenţi) şi să le ajungă toţi (unii se pierd pe drum). Potrivit lui Zamfir, concursul maraton din anul 2017 de la Berlin – Germania a durat 6 zile, distanţa fiind de 1.200 km aerian.

Clubul Columbofil Făgăraș numără la această oră 60 de membri și este condus de Sorin Zamfir. Clubul face parte, la rându-i, din Asociația Columbofilă Brașov, care numără în jur de 300 de crescători de porumbei.

Se poate spune despre columbofili că au o pasiune costisitoare. Aspectul financiar depinde de numărul de porumbei ai crescătorului, de tipul de hrană cumpărat ori de numărul săptămânal al porumbeilor înscrişi în concursuri.

Însă această pasiune, bine valorificată, poate aduce la rândul ei câştiguri bune. Dacă în zona Făgărașului cel mai scump porumbel s-a vândut în urmă cu câțiva ani cu câteva mii de euro, la nivel mondial cel mai scump porumbel a costat 500.000 de euro (anul 2017)

Porumbelul de o jumătate de milion de euro i-a aparținut unui crescător român care locuiește în Belgia. Porumbelul a fost campionul național de la concursurile de anul trecut din Belgia. A fost vândut unui cetățean chinez.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.