Pentru că avem multe de spus!

.

Sâmbătă începe tabara de creaţie de la Boholţ


autor Gheorghe Miron, ediţia 2017

autor Gheorghe Miron, ediţia 2017

Într-o casă din satul Boholţ, aparţinând unui fiu al satului, are loc, în fiecare an, singura tabără de creaţie din Ţara Făgăraşului. Este o tabără dedicată în special picturii, iar în general artei în sine, pentru că întâlnim acolo sculptori, graficieni, acuarelişti etc.tabara Boholt

Anul acesta, tabăra a fost organizată mai târziu decât în anii trecuţi, când avea loc, de regulă, în luna iunie.

Ediţia din 2018 începe mâine, sâmbătă, 14 iulie, şi durează două săptămâni, până în 28 iulie.

Gazda taberei este inginerul Vasile Joantă, un boholţean care trăieşte în Galaţiul Moldovei, dar care nu-şi uită originile şi face tot ce îi stă în putere pentru a promova satul natal. Nu este pictor, n-a fost niciodată, dar ştie că prin artă poate scoate cel mai bine din anonimat satul natal.

Anul acesta este al şaptelea an consecutiv în care seorganizează tabăra artistică denumită ,,Pro Boholţ”.

,,În acest an tabăra va avea un profil diferit față de celelalte ediții. Vor participa opt persoane: trei artiști consacrați – domnii Liviu Adrian Sandu (sculptor), profesor la Facultatea de Arte la Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galați, Cornel Corcăcel (grafician), profesor la Liceul de artă ,,Dimitrie Cuclin” din Galați și domnul Lucian Prună (pictor) din București; doi studenți de la Facultatea de Arte Plastice din Cluj, gălățenii Irina Șelaru și Ștefan Sebastian, precum și trei eleve cu aptitudini în materie, Olimpia Corcăcel, Smaranda Mânduc și Denisa Andreiu”, spune organizatorul Vasile Joantă.

ing. Vasile Joanta

ing. Vasile Joanta

Vernisajul expoziției lucrărilor realizate în tabără va avea loc în data de 27 iulie la Muzeul Țării Făgărașului ,,Valer Literat”, ca în fiecare an.

Organizatorul anunţă că toţi cei care vor să îi viziteze pe artişti în timpul taberei, fie că îi cunosc, fie că nu, sunt liberi să o facă.

Se ştie că în fiecare an lucrările create în tabără poartă, într-un fel sau altul, simbolul satului făgărăşean Boholţ. Boholţul apare pe fiecare pânză, în fiecare lucrare în acuarelă şi chiar în fiecare sculptură a artiştilor care stau aici două săptămâni. Ei se înspiră din peisajele tradiţionale, din portul popular al localnicilor, din feţele aspre de soare ale boholţenilor care muncesc la câmp, din casele lor cu aer tradiţional etc.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.