Pentru că avem multe de spus!

.

Scandal uriaş la Sâmbăta de Sus! Medicul de familie nu vine la muncă. Primarul aduce alt doctor.


Situaţie tensionată în pragul sărbătorilor la Sâmbăta de Sus! Medicul de familie titular al cabinetului din localitate locuieşte prin Craiova. În locul său a lăsat alt doctor, care vine când şi când să ofere consultaţii. Sâmbetenii, pentru că nu îşi pot scoate reţete şi trimiteri medicale, au apelat la ajutorul primarului. Edilul a găsit un alt medic să vină în comună, ceea ce a inflamat spiritele cu doctoriţa din Craiova.

Debutul situaţiei s-a petrecut cu vreo doi ani în urmă. O doctoriţă din Craiova a cumpărat cabinetul medical de la fostul medic al comunei, Gabriela Rusu, aceasta din urmă mutându-se cu serviciul în Franţa. Pacienţii din Sâmbăta şi din satele învecinate erau mulţumiţi de dr. Rusu, astfel că în perioada în care aceasta a profesat în comună, numărul pacienţilor din evidenţele sale a crescut simţitor. Noul medic a prelut, aşadar, un portofoliu încărcat cu pacienţi.

dr. Alexandra Stanescu - foto: Facebook

dr. Alexandra Stanescu – foto: Facebook

Noul medic se numeşte Alexandra Stănescu şi locuieşte tocmai în Craiova.

După încheierea tranzacţiei privind pacienţii cu vechea doctoriţă a comunei, craioveanca a încheiat şi cu primăria comunei Sâmbăta de Sus un contract pentru spaţiul în care îşi va desfăşura activitatea, apoi a încheiat o a treia convenţie cu un alt medic, de data aceasta din Sibiu, care să vină să îi ţină locul.

În timp, pacienţii din sat au devenit tot mai nemulţumiţi de înţelegerea dintre doctoriţa din Craiova şi cea de la Sibiu. Cea de la Sibiu, nefiind titulară a cabinetului, nu venea zilnic la serviciu, iar oamenii aşteptau zile în şir pentru o trimitere medicală sau o adeverinţă.

Au apelat la primar pentru a găsi o soluţie ca satul să aibă, ca pe vremuri, un medic constant.

,,Tot satul a avut de suferit de pe urma faptului că la dispensar nu există medic în mod continuu. Au venit oamenii la primărie zile la rând să îşi manifeste nemulţumirea şi să îmi ceară să găsesc o soluţie. Medicul de la Sibiu nu venea niciodată la ora la care îi începea programul, iar lucrurile au devenit serioase când a început să nu mai vină chiar cu zilele. Pacienţii se adunau în faţa cabinetului şi aşteptau ore întregi, ca să afle pe la sfârşitul programului că doctoriţa nu mai vine. Atunci am început să facem sesizări către Colegiul Medicilor din Braşov şi către Casa de Asigurări de Sănătate. Colegiul Medicilor ne-a chemat la mediere şi vreau să vă spun că atunci când m-am dus acolo doamna doctor Stănescu (n.r. cea de la Craiova) a trecut pe lângă mine ca şi când nu m-a văzut, nefiind deschisă la vreo discuţie. Nu a mai dat deloc de atunci nici pe la Sâmbăta. Nu ne putem înţelege cu ea”, a declarat primarul Vasile Andreaş.

În replică, dr. Alexandra Stănescu spune că ,,primarul vrea să aducă alt medic acolo pe banii mei”, făcând referire la faptul că ea a cumpărat portofoliul cabinetului de la fostul medic al satului.

primar Vasile Andreaş

primar Vasile Andreaş

,,Eu nu ştiu care a fost înţelegerea dintre ea şi fosta doctoriţă Rusu, ştiu doar că dna Stănescu nu şi-a făcut treaba. A cumpărat cabinetul şi i-a lăsat pe oameni pe drumuri. Nu cred că mai sunt astăzi, dintre toţi pacienţii pe care îi avea dr. Rusu, nici măcar un sfert. Au plecat şi s-au înscris pe la alţi medici de familie din alte localităţi, ca să aibă cine să le ofere un consult sau să le elibereze un act. Primăria comunei a încheiat un contract de închiriere a spaţiului cu dna Stănescu mai mult onorific. Nu percepeam nici chirie, că aşa a hotărât Consiliul Local, nu îi percepeam nici utilităţi. Primăria îi achita inclusiv curentul. Şi cu toate acestea, tot nu s-au prestat servicii medicale. În contract era stipulat că la fiecare început de an medicul să consulte toţi copiii de la grădiniţa şi şcoala din sat. Directoarea a tot chemat-o, dar ea nu s-a dus niciodată să îşi onoreze clauza. Aşa că acum vrem să îi reziliem contractul pentru spaţiu şi să aducem alt medic. Absolut tot ceea ce este în spaţiul acela, de la moblier şi pînă la seringi, a fost cumpărat de primărie” a declarat primarul Andreaş.

Alt medic din decembrie

Autorităţile locale au găsit un doctor de familie din Bucureşti care este dispus să vină cu serviciul la Sâmbăta de Sus. Este o femeie, care a lucrat 7 ani ca medic în Franţa.

,,Am cerut recomandări despre aceasta de la fostul doctor Gabriela Rusu. Acestea au lucrat împreună în Franţa şi am primit asigurări despre profesionalismul celei ce va veni. Eu sper ca pe viitor pacienţii care s-au retras de la cabinet să se întoarcă”, a spus edilul.

Medicul din Bucureşti ar urma să vină la Sâmbăta în prima parte a lunii decembrie. I se va pregăti şi un apartament în care să locuiască, situat deasupra dispensarului.

Clădirea dispensarului se află în centrul comunei, fiind ridicată de curând de autorităţi. Mai adăposteşte sediul poliţiei şi o farmacie.

Dr. Stănescu de la Craiova a susţinut pentru ,,Salut Făgăraş” că activitatea de la cabinetul medical din Sâmbăta de Sus funcţionează zilnic, că are cunoştinţă despre tot ce se întâmplă acolo în zilele de lucru, dar că primarul are ,,pe cineva” pe care vrea să îl aducă. Nu a dat explicaţii şi nici nu a prezentat dovezi care să susţină cele afirmate.

 

În secolul XXI…

Oamenii aşteaptă cu sufletul la gură să vină un medic care să asigure o continuitate la cabinetul medical.

,,Situaţia este de tot râsul. Am reuşit într-o zi, după alte zile de aşteptare, să obţin o trimitere compensată către un laborator de analize. M-am dus cu trimiterea la laborator în Făgăraş şi i-am rugat pe cei de acolo să mă programeze cât de repede au fonduri, până nu expiră valabilitatea trimiterii, căci alta nu mai reuşesc să obţin curând. Imediat am fost întrebată dacă sunt din Sâmbăta de Sus! Toată lumea ne ştie problemele cu lipsa medicului”, a afirmat o pacientă din sat care vrea să rămână în anonimat.

,,Am şi plâns din cauza asta. Mi-a trebuit o reţetă şi n-a avut cine să mi-o dea, căci nu era nimeni la cabinet. Ne-am dus la primar (n.r. împreună cu alţi pacienţi) şi l-am rugat să ne găsească un doctor. Ne bucurăm că vine altcineva. Cât am aşteptat eu acolo, au mai venit doi pacienţi care vroiau concedii medicale şi erau disperaţi că, dacă nu vor primi, îşi vor pierde locul de muncă. Au zis că au venit mai multe zile la rând şi nu au găsit pe nimeni la cabinet. Ziceau că o dau pe doctoriţa în judecată ”, a precizat o altă pacientă.
One thought on “Scandal uriaş la Sâmbăta de Sus! Medicul de familie nu vine la muncă. Primarul aduce alt doctor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *