Pentru că avem multe de spus!

.

Se înfiinţează Poliţia Locală la Victoria?


Un consilier local din oraşul Victoria propune înfiinţarea unei structuri de Poliţie Locală. Propunerea sa va fi dezbătută în următoarea şedinţă de Consiliu Local, programată pentru joi, 26 iulie 2018, de la ora 19.00.politia locala Victoria

Timotei Stânea este consilier independent. Acesta a iniţiat un proiect de hotărâre privind înfiinţarea Poliţiei Locale, după ce a stat de vorbă cu cetăţenii oraşului şi după ce în Victoria au fost înregistrate mai multe evenimente cu grad de periculozitate ridicat.

,,Ideea mi-a venit după ce am tot stat de vorbă cu cetăţenii, pentru că obişnuiesc să aflu în acest mod diferite doleanţe ale comunităţii locale. Am avut contact cu oamenii care au fost victimele unor diverse infracţiuni. În plus, în ultimele luni pe raza oraşului s-au înregistrat tot felul de probleme de natură penală, în urma cărora trei tineri au fost reţinuţi. Aceştia au spart case, magazine, apartamente, maşini, au tacat oameni etc.”, a declarat consilierul Stânea pentru ,,Salut Făgăraş”.

Iniţiatorul nu ştie dacă proiectul său va trece sau nu de votul colegilor în plenul Legislativului: ,,Din discuţiile pe care le-am avut recent cu doamna viceprimar Cristina Bratu a reieşit că ar fi nevoie de vreo 10-11 poliţişti locali, care trebuie să asigure continuitatea în ture de câte 12 ore. Rămâne, însă, de analizat numărul lor în şedinţa de Consiliu. Tot atunci vom putea discuta despre sediu şi dotări. Dacă există deschidere pentru proiect, se vor găsi pe viitor şi fonduri de la bugetul local”.

Cheltuielile cu Poliţia Locală, la fel ca peste tot locul din ţară, se suportă de către autoritatea locală. Asta înseamnă salarii, sediu, dotări, utilităţi publice etc.

Un alt consilier local, Traian Tabacu (PSRO), care cunoaşte iniţiativa înfiinţării Poliţiei Locale, spune că o va susţine, pentru că oraşul mai are nevoie şi de o altă structură de ordine şi linişte publică, pe lângă Poliţia Naţională.

Noaptea e un singur poliţist de serviciu

VictoriaLa ora aceasta în oraşul Victoria, dintre toate structurile bugetare specializate în domeniul pazei şi apărării există doar cea a Poliţiei Române. Înainte de apariţia legii care prevedea înfiinţarea Poliţiei Locale, la Victoria funcţiona un corp al gardienilor publici. Acesta a fost desfiinţat la momentul respectiv.

,,Eu m-aş buucra să existe şi la Victoria o structură de Poliţie Locală. Dar ştiu că e greu de înfiinţat. Oricum, noi suntem pregătiţi să asigurăm paza şi ordinea (n.r. poliţiştii de la Poliţia Română). Ca peste tot locul, avem şi noi deficit de efective, plus că s-au mai pensionat dintre poliţişti, dar tot facem faţă!”, a declarat cms. şef de poliţie Marian Filipoiu, comandantul Poliţiei din oraşul Victoria.

Întrebat dacă Poliţia naţională asigură un suport permanent în Victoria, acesta a confirmat permanenţa, inclusiv noaptea, însă numai cu un singur ofiţer de serviciu.

,,Este de precizat, însă, că pe lângă Poliţia naţională cei de la Primăria Victoria au un contract cu firma de pază Royall Security, care poate interveni 24 de ore din 24, în cazul în care este solicitată”, a mai explicat şeful Poliţiei Victoria.

Marea problemă: banii pentru poliţiştii locali

Primăria Victoria

Primăria Victoria

Contactată de ziarul ,,Salut Făgăraş”, viceprimarul Cristina Bratu este sceptică în ce priveşte acest proiect de hotărâre.

,,Am tot discutat şi cu domnul primar pe această temă şi de fiecare dată ne izbim de aspectele financiare. Partea de funcţionare întotdeauna a consumat bani mulţi (n.r. funcţionarea Primăriei, Consiliului Local şi a serviciilor din subordine), iar înfiinţarea unei structuri de Poliţie Locală ar însemna un consum şi mai mare. Este necesară, dar nu oportună înfiinţarea ei la acest moment. Cu sau fără Poliţie Locală, tot Poliţia naţională s-ar fi bucurat în continuare de autoritate. Am făcut un calcul între ce plătim acum firmei de pază şi cât ar fi necesar dacă am avea Poliţie Locală şi a reieşit că acum dăm mai puţin de jumătate din banii pe care i-am cheltui lunar dacă am avea Poliţie Locală”, a explicat viceprimarul oraşului.

(Cristina Cornilă)
One thought on “Se înfiinţează Poliţia Locală la Victoria?

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.