Sicriu cu o lungime exagerată descoperit lângă altarul unei biserici


sub aceste podine, aflate în lateralul altarului, a fost descoperit sicriul de lemn datând din sec. XVII

Biserica Evanghelică ,,Sfânta Maria” de la Cincu este plină de surprize. În ultimii ani au fost scoase la lumină mai multe schelete, cripte şi informaţii care nu erau cunoscute nici de către cei care o administrează.

Ultima descoperire s-a petrecut recent dintr-o pură întâmplare. Una care, deşi se afla sub privirea tuturor, n-a fost scoasă la suprafaţă timp de secole, până în octombrie 2019.

Un sicriu îngropat pe o parte laterală a altarului a fost descoperit de administratorul lăcaşului de cult, Brighitte Boghian, în momentul în care încerca să măture podinele de lângă altar.

Pentru că una dintre scândurile de lemn aflată pe partea stângă a altarului mişca, Brighitte a ridicat-o, iar mirarea ei când a văzut ce este sub ea a fost pe măsură: un scicriu cu o lungime exagerat de mare.

Una dintre pietrele funerare de la capătul siciriului, pe care se vede inscripţia anului 1676, stă mărturie pentru vechimea acestuia.

sicriul are peste 2 metri lungime

Sicriul este din lemn şi, datorită lipsei aerului, s-a păstrat într-o stare destul de bună până astăzi.

Fostul ghid al Bisericii Evanghelice, Constantin Boghian, tatăl lui Brighitte, a coborât să analizeze conţinutul lui. Acesta ,,găzduieşte” mai multe oase care par a proveni de la persoane diferite, are peste 2 metri lungime, are un capac intact, dar fundul său este putrezit. În apropiere sunt mai multe pietre funerare.

Cel mai probabil aici au fost îngropaţi slujitorii bisericii din secolul al XVII-lea.

Această biserică a fost construită vreme de 41 de ani, fiind iniţial romanică. Lăcaşul de cult, terminat în 1241, s-a transformat în biserică evanghelică, după ce Johannes Honterus a adus scrierile lui Martin Luther în Transilvania. Dimensiunile fortificaţiei sunt extrem de generoase: 47,2 m lungime, 19 m înălţime şi 12,7 m înălţime.

 

(Cristina Cornilă)

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.