Un lucru bun tot a ieșit din Covid. Turiștii au renunțat la străinătate și au vizitat Țara Făgărașului


Începând cu luna martie acest an, noua boală pe care aveam să o cunoaștem sub denumirea de ,,Covid-19” ne-a schimbat cu totul traiul și obiceiurile. Primele lucruri la care oamenii au renunțat au fost concediile în stațiunile aglomerate din afara țării. Așa au ajuns românii să facă un neașteptat turism intern, ca să nu renunțe cu totul la plăcerea de a eveada măcar câteva zile de acasă. Privilegiată de noua orânduire socialo-turistică a fost Țara Făgărașului.

Biserică Evanghelică Cincu

Cu salba sa de biserici fortificate de peste Olt, Țara Făgărașului a fost vizitată mai abitir ca în alți ani, cu răbdare, în amănunt și chiar la pas, nu pe fugă în goana spre vreo graniță a țării.

Un exemplu de turism intens anul acesta este Biserica fortificată din Cincu.

,,La jumătatea lunii martie, țara a intrat în stare de urgență și s-au dispus măsuri de limitare a mobilității populației. A durat până la jumătatea lunii mai, când s-a continuat cu stare de alertă și cu permisuunea de a circula. Ei bine, de când s-a repermis circulația persoanelor și până astăzi, am avut aproape 1.200 de vizitatori la biserica noastră. Gândiți-vă că este vorba doar de o jumătate de an și de o perioadă de pandemie. Noi considerăm că pentru turismul local acest număr de turiști este unul foarte bun. Aproape toți au fost, cum era de așteptat, români. În alți ani aveam mai mulți străini. Anul acesta am avut doar câțiva vizitatori din Olanda, Cehia, Germania și Islanda. Turistul islandez ne-a mărturisit că a rămas blocat în România din cauza pandemiei. Din martie nu a mai putut pleca din România împreună cu soția și cei 7 copii ai lor, pentru că nu existau zboruri către insula islandeză pe care locuiesc ei. Fiind blocat aici, ne-a vizitat de mai multe ori. În august încă se afla în România. Față de alte biserici fortificate din zonă, deși a venit frigul, noi ținem deschis în continuare la Biserica fortificată din Cincu”, a explicat Brighitte Boghian, administratorul lăcașului de cult.

Brighitte Boghian, administratorul lăcaşului de cult

Biserica Evanghelică ,,Sfânta Maria” din Cincu a fost construită vreme de 41 de ani, fiind iniţial romanică. Lăcaşul de cult, terminat în 1241, s-a transformat în biserică evanghelică, după ce Johannes Honterus a adus scrierile lui Martin Luther în Transilvania. Dimensiunile fortificaţiei sunt extrem de generoase: 47,2 m lungime, 19 m înălţime şi 12,7 m înălţime.

Lăcașul de cult este unul dintre cele mai fumoase din salba de biserici fortificate din Transilvania.

În ultimii ani, în măruntaiele acestei biserici au fost descoperite mai multe schelete misterioase.

Biserica nu a fost prevăzută cu sursă de căldură, astfel încât în timpul sezonului rece în interior este un frig năprasnic.

Despre Biserica fortificată mai puteți citi AICI.

 

(Cristina Cornilă)







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.