Pentru că avem multe de spus!

.

Sistemul informatic din Sănătate a căzut. Cardurile pacienților, blocate


cardul de sanatateCasa Națională de Sănătate anunţă că platforma informatică este indisponibilă, joi dimineață. Nu se ştie pentru cât timp. Anunţul Casei vine după ce medicii de familie s-au plâns că, din nou, nu pot activa cardurile pacienților. O problemă cu care se confruntă frecvent.

Sistemul informatic din Sănătate s-a prăbuşit, de data asta lucrurile fiind foarte grave, având în vedere că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) nu mai funcţionează, după cum recunoaşte chiar CNAS, din 5 iulie 2019. Problemele au început să apară încă din 24 iunie 2019, când sistemul a dat numeroase erori şi s-a blocat de zeci de ori. Încercările tehnicienilor de a remedia problema nu au avut succes, aşa că s-a decis  ca serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale să fie acordate/eliberate off-line în perioada 5 iulie 2019 şi până la remedierea PIAS. Deocamdată nu se ştie ce a cauzat problemele sistemului, dar există două teorii: o eroare de soft sau un atac informatic.

Ce spune CNAS 

Într-un comunicat postat pe site-ul propriu, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) recunoaşte că lucrurile sunt complicate şi că nu se ştie când se vor rezolva. Iată, în continuare, mesajul integral.   „Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilităţii PIAS. Pentru transmiterea şi validarea serviciilor acordate sunt aplicabile dispoziţiile art. 207-210 din H.G. 140/2018 şi ale art. 39 – 42 din H.G. 155/2017: – serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line în perioada 5 iulie 2019 şi până la remedierea PIAS,  vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii iulie 2019. – serviciile de îngrijiri la domiciliu/paliative la domiciliu acordate off-line în perioada 24 iunie 2019 şi până la remedierea PIAS,  vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii iunie/iulie 2019, după caz. – raportarea lunară a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale acordate/eliberate în luna iunie 2019, se va efectua în cursul lunii iulie 2019, după remedierea PIAS. În acest sens, pentru perioada/perioadele în care au fost constatate întreruperi în funcţionarea PIAS, preşedintele CNAS va emite Ordin, conform prevederilor legale mai sus menţionate, care se publică pe pagina de web a CNAS”, precizează CNAS.

Adevarul.ro
foto: antena3.ro
One thought on “Sistemul informatic din Sănătate a căzut. Cardurile pacienților, blocate

  1. constantin ionescu

    Stire importanta este cand se anunta ca sistemul informatic din sanatate merge.El nu merge zilnic! Cineva a fost “OBLIGAT” sa bage in buzunar milioane de euro pentru un sistem de rahat! Nimeni nu este vinovat…ba da,NOI,cei multi si prosti!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.