Situație halucinată la Victoria! O parte din oraș se află pe Sit Natura 2000, așa că orașul nu se poate dezvolta. Primăria trebuie să facă un studiu al păsărilor migratoare care se află în această zonă


  • Situația halucinantă la Victoria. O parte din oraș se află pe Sit Natura 2000, o arie protejată care face parte din rețeaua europeană Natura 2000 și are ca scop principal protecția și conservarea speciilor și a tuturor habitatelor de pe teritoriul României. În consecință, administrația locală trebuie să facă un studiu al păsărilor migratoare, așa cum cere Administrația pentru Fondul de Mediu, pentru ca mai apoi să realizeze un Plan Urbanistic Zonal pe care să vină investitorii. Iar problemele nu se opresc aici.

Primăria Victoria s-a găsit în ipostura de a fi obligată să facă mai multe studii pentru a realiza un Plan Urbanistic Zonal, inclusiv un studiu al păsărilor migratoare. Totul după ce a aflat că mai mult de jumătate din oraș se află înscris în Sit Natura 2000, inclusiv zona pe care se dorește PUZ. Mai mult, orașul Victoria este revendicat de sătenii din comuna Ucea, un astfel de proces fiind deschis încă din 2004. Iar zona pe care se dorește construirea de birouri și hale pentru investitori e parte din proces.

,,Orașul Victoria are un proces pe rol care este început cu comuna Ucea. Acest proces este în instanță, a început în 2014, când orașul Victoria a dat în judecată Primăria Ucea, Prefectura Județului Brașov, Institutul de Teledetecție București, OCPI Brașov, OCPI București pentru limita administrativă a orașului. În 2011, când a apărut programul electronic și s-au suprapus hărțile, orașul Victoria, care avea o suprafață de 930 ha, nu a mai fost regăsită cu aceeași suprafață, ci doar 197 ha. Discutăm de o suprafață pe care există doar construcțiile, în rest nimic. Așa că orașul Victoria este blocat ca și dezvoltare. Am încercat să găsim variante să ne dezvoltăm. Iar o variantă agreată atât cu Consiliul  Județean Brașov, cât și cu Primăria și Consiliul Local Ucea a fost ca Victoria să investească, iar la finalul procesului, în funcție de ce va hotărî instanța, vom vedea care va fi limita administrativă. Pentru că Planul Urbanistic General al orașului Victoria nu poate fi urmat, iar orașul Victoria nu poate da autorizație de construire, atunci Consiliul Județean va da o astfel de hotărâre, dar numai în urma efectuării unui Plan Urbanistic Zonal. Acest plan trebuie să fie agreat atât de Consiliul Local Ucea, cât și de Consiliul Local Victoria”, explică primarul orașului Victoria, Camelia Bertea.

Așa că administrația locală a găsit un teren, în afara orașului, pentru a realiza acest PUZ, este vorba despre ieșirea din Victoria către Viștea de Sus, un teren în suprafață de 5 ha. Iar de aici au început problemele.

Orașul Victoria se află pe Sit Natura 2000

Administrația locală a aflat cu stupoare că marea majoritate a orașului Victoria se află în Sit Natura 2000, o arie protejată care face parte din rețeaua europeană Natura 2000 și are scop principal de protecție și conservare a speciilor și a tuturor habitatelor d epe teritoriul României. În consecință nu poate construi până nu obține alte avize și studii, inclusiv de la Administrația Fondului pentru Mediu care a cerut un studiu al păsărilor migratoare. ,,Noi am propus acest PUZ și au început problemele. Una dintre ele este un paradox: orașul Victoria, o mare parte din el, se află pe SIT Natura 2000. Aceasta este o arie protejată care face parte din rețeaua europeană Natura 2000 și are scop principal de protecție și conservare a speciilor și a tuturor habitatelor d epe teritoriul României. În consecință, în Victoria, inclusiv această zonă, pe care am propus-o pentru PUZ, se află pe Sit Natura 2000. Ne-am izbit de alte probleme. Un PUZ are nevoie de absolut toate autorizațiile, de la gaz, curent, apă – canal, salubritate, STS, electrica, SEGA, mediu. Pentru că partea cu PUZ se află pe acest Sit am înaintat o adresă către Mediu, ni s-a pus în vedere că avem obligativitatea efectuării unui studiu al păsărilor migratoare care sunt pe acest spațiu. Iar vom întârzia câteva luni cu lucrările, pentru că numai în această perioadă poate fi făcut acest studiu. Trebuie făcute o grămadă de hârtii. Când am început acest PUZ ne-am gândit că ar trebui să îl și finalizăm în câteva luni, iar apoi vor veni investitorii. Imediat se face anul și încă suntem cu întârzieri foarte mari, dar nu din cauza noastră”, explică primarul Camelia Bertea.

Pe lângă acest studiu al păsărilor migratoare, Primăria va trebui să mai facă încă unul, de coexistență. Și asta întrucât pe terenul unde se vrea realizat Planul Urbanistic Zonal există o rețea electrică. ,,Suntem obligați să facem și un studiu de coexistență pe partea electrică, să vedem dacă această rețea poate să rămână aici sau trebuie să fie mutată. Am ales această zonă pentru că e una mare, care se mai poate întinde. Parcul industrial deja existent are o suprafață de doar 14 ha și nu se mai poate întinde. Pe când zona aceasta are mai multe puncte favorizante, se află foarte aproape de calea ferată, e aproape de Drumul Județean 105 și ne putem întinde dacă zona de mică industrie și industrie nepoluantă se poate dezvvolta, se poate întinde către 50 ha. Dacă în Victoria ar fi existat un singur PUZ care să fi fost făcut, atunci deja erau investitori. Din păcate, până nu le putem oferi o autorizație de construire, până nu reușim să reolvăm toate aceste probleme, nu va veni nimeni. Nu se stă în primărie, se fac toate aceste lucruri, noi muncim.Iar la un moment dat vom avea și noi o zonă pe care o o putem oferi investitorilor”, a mai spus Camelia Bertea.

Sit Natura 2000 cuprinde toată partea sudică a orașului, vorbim de intrarea în oraș din DJ 105, dinspre Ucea, se ajunge pe strada 1 Decembrie. De aici pe strada Mihai Eminescu, apoi strada Policlinicii și DJ105 spre comuna Viștea. Partea sudică este toată în arie protejată.

(Alina ROMAN)
2 thoughts on “Situație halucinată la Victoria! O parte din oraș se află pe Sit Natura 2000, așa că orașul nu se poate dezvolta. Primăria trebuie să facă un studiu al păsărilor migratoare care se află în această zonă

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.